Cykla i grupp: 10 Tips för säkrare cykling! 

Författare Megan Flottorp

Allt mellan en klubbträning, en tävling eller ett motionslopp. Kraven på att kunna cykla i grupp finns alltid där. Och för en nybörjare kan det ibland verka avskräckande, du blir i en grupp både ansvarig för din egen säkerhet och den gemensamma. Med det sagt vill vi ändå inte rekommendera någon att avstå från att cykla i grupp, det är också något fantastiskt. Så fort man lärt sig reglerna i klungan och hur man ska cykla så blir varenda sekund i sadeln mer njutbar. Att cykla i en sammansvetsad grupp ger dig massor av fördelar. Att ligga på rulle minskar luftmotståndet, alla kan alltså dela på arbetet i klungan och det går fortare med mindre arbetsinsats. Dessutom är det roligt. Ta mod till dig och börja cykla i grupp, alla kan lära sig. Vi har samlat några enkla tips som snabbt lär dig  klungans regler.

Halvhjula inte!

Det här är nummer ett på listan över saker som du inte ska göra, att halvhjula är att cykla lite bredvid cyklisten framför, men bara så lite att framhjulet precis överlappar kanske någon decimeter. Det räcker för att en snabb sidoförflyttning ska trycka till ditt framhjul och fälla dig. Samtidigt vill du ligga så nära cyklisten framför som du känner dig trygg med. Det är då du kan få störst fördel av gruppcyklingen. Skulle man bli fälld av cykeln framför finns också risken att man drar omkull andra i gruppen. Att hålla sin plats och inte göra några snabba förflyttningar är A och O när det gäller gruppcykling.

Ditt framhjul ska aldrig överlappa bakhjulet på cyklisten framför.

Ta det lugnt

Låt jämnhet och förutsägbarhet bli dina grundprinciper för gruppcyklingen. Plötsliga rörelser och oförutsägbara hastighetsförändringar innebär fara för dig själv och alla andra i gruppen. Håll din linje så stadigt som bara är möjligt och försök att undvika rörelser från sida till sida. Det bästa sättet att undvika plötslig rörelser är att hålla blicken långt fram. När du behöver förflytta dig i sida eller ut ur gruppen, se till att hinna meddela din cykelkompisar om vad som ska ske.

Kommunicera mera

När man cyklar tillsammans så pratar man en hel del, det är oftast en trevlig konversation om sånt som man vanligtvis pratar om, men man varnar också för hinder på vägen. Både genom tecken och verbalt. Ska man till exempel lämna gruppen för att stanna visar man vilken riktning genom att peka och sedan när det är helt säkert svänger man åt sidan. Är du ny i en grupp se till att presentera dig och ställ frågor om rundan om du har några. Om du vill avbryta och vända hem tidigt så säga till någon i gruppen innan du släpper.

Road cyclists
© Profimedia

Bromsa inte

Självklart får man bromsa, men många vurpor orsakas av just bromsande. Men alltid när man bromsar ska man veta att det är säkert och att man inte överraskar cyklisten bakom. Precis som vi nämnt tidigare så handlar det om att vara förutsägbar och att vara medveten om att plötsliga inbromsningar är en fara för gruppen. Det är inte hela tiden cyklisten bakom har avstånd nog att hinna bromsa. Om du måste sakta in, signalera i god tid genom att hålla upp handen så att cyklisten bakom ser det eller så kan du bara säga det tillräckligt högt för att det ska höras.

Täpp luckan!

Det är viktigt att hålla ihop gruppen, om det uppstår en lucka, framför dig eller snett framför så är det viktigt att täppa till den om det går att göra på ett säkert sätt. På samma sätt är det viktigt att om man har problem att hänga med och det gång på gång bildas lucka framför dig så är det bättre att du lägger dig bak och står över några rotationer.

Följ trafikreglerna

När man cyklar i grupp, speciellt när man är längst fram så är det viktigt att följa de trafikregler som gäller. Det spelar ingen roll hur man tycker att det är OK att cykla ensam, i grupp måste man tänka på konsekvenser för alla och inte heller få någon annan att bryta mot de trafikregler vi har. Ha alltid stora marginaler genom korsningar och förbi trafikljus.

Håll händerna på styret

Om du måste släppa styret för att ta av en jacka, stretcha eller liknande, gör det när du ligger längst bak. När du är mitt i gruppen är det bäst att hålla i styret. Annars kan andra cyklister kan bli stressade av situationen och du ökar risken för en vurpa.

 

Drick smart

Håll flaskan ut åt sidan när du dricker, då kan du hålla kvar blicken framåt. Det kan låta självklart men tänk på att varje rörelse du gör när du cyklar i grupp bör vara planerad.

Drick inte med handen som Vincenzo Nibali! 🙂 © Profimedia, Corbis

 

Var en ledare

När det är din tur att cykla längst fram och dra gruppen, kom ihåg att du är ansvarig för hela gruppen. Försök att förutse problem och varna i tid för hinder på vägen eller om ni behöver stanna. Cykla som du vill att alla andra ska cykla när dom är längst fram helt enkelt.

Håll dig lugn

Sist men inte minst, slappna av. Att cykla i grupp kan vara både lite spännande och läskigt i början men du kommer cykla säkrare om du är avslappnad på cykeln. Njut av omgivningarna, prata med den som cyklar bredvid och lär dig förstå samspelet i gruppen. Njut!