Så slipper du ont i rumpan!

Författare Adam Marsal

Hur nära vänner du än har så är det inte särskilt troligt att du pratar så mycket om ditt domnade perineum eller hur ont i rumpan du får av din sadel. Åtminstone inte med dina vänner som inte cyklar. Häcken, röven eller rumpan, vad vi än väljer att kalla den så är det den vi sitter på när vi cyklar. Vi har listat några bra knep för att slippa smärta i samband med cykling.

Var gör det ont?

Som nybörjare inser många att cykling kan vara minst lika smärtsamt som många kampsporter. För vissa gör det ont lite överallt efter varje pass innan kroppen vant sig. Musklerna brukar återhämta sig relativt snabbt men vissa andra delar av kroppen kan ta lite längre tid på sig. Ömhet från sadeln kan däremot ta lite längre tid att bli av med. Dessutom kan det om man har otur komma tillbaka efter varje tur om man inte gör något åt orsaken. Men den vanliga ömheten som man känner efter en längre tid på sadeln bör försvinna när kroppen vänjer sig. Om du får sår av sadeln så kan det däremot vara värre, då kan du i värsta fall hamna i en situation med vad som närmast kan beskrivas som kroniska problem.

© Profimedia, AFP Stock

Det finns anekdoter om att till och med Eddy Merckx led av sadelskav. I hans fall handlade det inte om för få mil i sadeln utan troligtvis om för få timmar utan sadeln. Sadelskav är oftast individuellt men gemensamt för dom allra flesta är att skavet dyker upp på den hud som indirekt har kontakt med sadeln (med en byxa emellan). För vissa är det en infekterad hårsäck som spökar och för andra är det skav eller trycksår.

Så slipper du smärtan

En Infektion kan behandlas med rengöring, en antibakteriell kräm och en vilodag. Hjälper inte det bör man söka läkarhjälp. Gör det så ont att du inte kan sätta dig på sadeln bör du alltid söka vård. Är det inte lika akut kan det vara klokt att testa med andra byxor, en ny sadel eller ändra sadelns inställning. Du ska sitta på sittbenen och inte på mjukdelarna. Experter varnar också för att raka av sig hår i det berörda området då det ökar risken för hårsäcksinflammation.

Vissa är mer känsliga och drabbas lätt av skav eller annan smärta på grund av sadeln, att använda byxfett är ett viktigt första steg mot en ännu mer njutningsbar cykling. Krämen minskar skav, och har samtidigt en antibakteriell funktion.

Att för snabbt öka distansen kan också vara en orsak av den enkla anledningen att kroppen inte är van ännu. Ett ovanligt stort energiuttag kan också göra kroppen känsligare för infektion och inflammation.

Att hålla rumpan ren är också ett viktigt steg för att inte eventuella sår ska bli värre än de behöver vara. Tvätta dina byxor ordentligt efter varje tur för att undvika svamptillväxt. När ett rejält sår dyker upp där solen inte skiner är det vila som gäller, detta kan vi inte skriva för många gånger. Låt cykeln stå tills det känns bra att sitta på sadeln. När du och din rumpa är återställda kan du åter igen njuta, men se till att åtgärda orsaken till det onda.