Är en Gravel Bike svaret på alla dina cykelfunderingar?

Författare Megan Flottorp

Gravel bikes, alltså cyklar för grusväg är den senaste trenden. Vissa tycker att det bara är dumheter skapade av en marknadsdriven hype. Andra fullkomligt älskar cykeltypen och den typ av cykling som den inspirerar till. Men vad man än tycker så är det svårt att i längden inte hålla med om att det är förbaskat kul att cykla på både grusväg och asfalt. 

Trots att cykelbranschen de senaste åren stannat av eller till och med minskat i försäljning så ökar Gravelsegmentet. För bara några år sedan var rena grusvägscyklar en liten och ganska udda företeelse för hängivna cyklister. Nu är Gravel en viktig del i nästan alla cykeltillverkares sortiment. Är du på jakt efter en ny utmaning kanske just det otroliga nätverk av grusvägar vi har i Sverige kan vara den utmaningen. Dessutom har det börjat dyka upp en hel del roliga lopp på grus.

Canyon Grail CF SLX 8.0 ETAP
Canyon Grail CF SLX 8.0 ETAP

Vad är det då som gör dom här cyklarna speciella? Det är inte jättestor skillnad mot en cykelcross men generellt kan man säga att geometrin är mer avslappnad med en flackare styrvinkel och längre hjulbas. Men variationen inom branschen är stor och just Gravel är en av de mer tillåtande cykelkategorierna. Skivbromsar har nästan alla modeller och egenskaperna är bra både på asfalt och grusväg. Det finns definitivt tillfällen då en landsvägscykel eller en ren mountainbike är lämpligare men i just mångsidighet är det få cyklar som slår en Gravelcykel.

Äventyrscykling

Drömmer du om en flerdagars cykeltur med övernattning ute? Då nästan alla grusvägscyklar är lite stadigare går det att spänna fast en hel del packning. För många har cykeltypen ersatt den klassiska långfärdscykeln. Cyklarna är designade för att passa i nästan all typ av terräng, så det är bara din tid och fantasi som begränsar var du kan cykla. Den höga komfortnivån är ytterligare en bonus på längre turer.

I tid till jobbet

Om det är mer intressant att ta sig smidigt till jobbet än att cykla grusväg till Asien så kan en Gravel Bike ända vara ett bra val. En robust konstruktion, skärmfästen och plats för dubbdäck gör cyklarna bra även för persontransport i den urbana djungeln året runt. .

Bikepacking genom Kazakhstan. © Profimedia, iDNES.cz

Flytta dina gränser

Gillar du att cykla lopp men tröttnat på asfalt? Även om grusvägscyklingen fortfarande är inne i en utvecklingsfas så har det börjat dyka upp massor av roliga lopp. Vissa har redan etablerat sig som klassiker, Dirty Kanza I USA har till exempel sålt slut på sina startplatser på några sekunder redan från första upplagan, numera lottas deras startplatser ut. Det har också utvecklats nya tävlingsformer där inspiration hämtats från cykelgrenen Enduro med specialsträckor i full fart och lugnare transportsträckor. Även Gravel Fondos har vuxit snabbt, ett Gran Fondo på grus helt enkelt. Och känner du dig lite trött på landsvägscyklisternas ständiga fokus på tävling och prestanda så kan vi trösta med att gruscyklisterna ofta är mer avslappnade, det leder också till att det finns en hel del roliga småevent med en otroligt skön atmosfär.

2018 Specialized Diverge

Ha kul med barnen

Om du mest är ute efter rekreativ cykling med barnen kan en gravelcykel vara helrätt. Mångsidigheten ger dig möjligheten att välja vägar utifrån barnens förutsättningar och inte baserat på var cykeln passar, då kan du välja bort trafiken. Dom här cyklarna är trots allt skapade för att upptäcka och ha kul. Cykeltypen ger dig friheten att cykla där barnen vill men också dra ut på riktiga långturer själv om du vill.

Genesis Datum

Välj din egen väg

Det som dom allra flesta nämner när man frågar vad dom gillar mest med Gravel är friheten att cykla var man vill. Du kan lämna asfalten i varenda korsning eller till och med sticka in på små stigar. Det spelar ingen roll om det är trasig asfalt, leriga småstigar eller en grusväg, du har en cykel som klarar det mesta lika bra som den funkar på vägen. Den flexibiliteten ger dig möjligheten att vara lite äventyrlig och cykla till platser du aldrig tidigare ens tänkt på. Det är troligt att din nya äventyrskompis har två hjul och kallas Gravel Bike.