Vätskebalansen påverkar din prestation och din mentala styrka. Är du uttorkad tappar du alltså både kraft och förmågan att kämpa på. Kroppen får också problem att reglera sin temperatur. Detta blir självklart problematiskt vid träning men även i vardagen. Vi har kollat upp hur och vad du ska dricka för att förebygga uttorkning. 

Dela:

Vatten, kaffe och te

Den bästa dryckestaktiken när du inte tränar är att alltid dricka när du är törstig och då välja vatten. Tänk också på att soppor, grönsaker, frukter och annan vätskerik mat hjälper till att hålla vätskebalansen. Kaffe och te är inte heller så dåligt som det ofta beskrivs.

Osötat grönt te är ett bra val om man ska dricka något varmt.

Välj rätt sportdryck

När du tränar kan du med fördel dricka sockerhaltiga drycker. Vanligt vatten är inte optimalt för att ge kroppen vätska. Den dryck som snabbast tas upp av kroppen bör innehålla natrium och 2 – 4 procent kolhydrater. Det finns lite olika sportdrycker som också är bra på olika saker, vi har gjort en genomgång av tre typer och vilka sporter som dom är bäst för.

Hypotonisk dryck – Har en lägre koncentration av socker än vad blodet normalt sett har (1 – 4%) det innebär en snabb upptagning av vätskan. Hypotoniska drycker är bra före eller under långa pass, speciellt när det är varmt ute och vätskebalans är högprioriterat.

Isotoniska drycker – Det här är en grupp drycker med samma sockerhalt som blodet har (6-8%). Det är också den mest mångsidiga typen av sportdryck. Lagom mängd kolhydrater, relativt snabb vätskeupptagning men kan tyvärr vid hög intensitetsnivå ibland orsaka lite magproblem.

Hypotoniska drycker – Högre sockerhalt än blodet (över 10%) Dom allra flesta fruktjuicer och läsk hamnar i den här kategorin. Relativt långsam upptagning gör dom olämpliga att drickas under pågående tävling eller träning då det kan leda till magproblem. Fungerar däremot som återhämtning.

Drick elektrolyter

När du planerar din träningsdryck är elektrolyterna minst lika viktiga som energiinnehållet. En liter svett innehåller 900 mg natrium, 1 mg magnesium, 300 mg kalium, och 15 mg kalcium. Om du ska träna mer än en timme och speciellt om du svettas mycket så bör din sportdryck innehålla alla dessa ämnen.

Hur mycket?

Låt törsten avgöra när du ska dricka under vardagen. Om du är i ett varmare land kan det vara klokt att fylla på lite extra med vätska i form av soppor, frukter och grönsaker. Om du inte behöver dricka den rekommenderade mängden vatten på 2 liter kommer din kropp inte heller efterfråga det.

För träningspass på under en timme behöver du inte fundera så mycket på vad du dricker om det inte är extremt varmt. Efteråt behöver dock kroppen återställa vätskebalansen. För längre pass bör du dricka mellan 0,5-1 liter vatten i timmen. Exakt hur mycket du ska dricka är individuellt.

Om du till exempel svettas mycket och det är varmt så är det troligtvis närmare en liter du bör försöka få i dig. För att lyckas dricka tillräckligt så försök att hålla ett schema där du dricker med bestämda tidsintervaller, annars kan du snabbt tappa kapacitet.

 

Den här webbplatsen använder cookies

Mer information om behandling av dina personuppgifter via cookies och mer information om dina rättigheter finns i Informationen om behandling av personuppgifter via cookies och annan webbteknik. Nedan kan du ge ditt samtycke till behandling av dina personuppgifter även för statistik och analys av användarbeteende