Därför ska du cykla med starkare cyklister

Författare Megan Flottorp

Som nybliven cyklist kan gruppcykling med starka cyklister vara en rejäl utmaning. Ingen vill vara den som sinkar gruppen och känslan av att kämpa för att ens kunna hålla sig kvar på hjul kan vara knäckande för dom allra flesta. Man vill inte heller bli avhängd och lämnad ensam ute på vägarna. En dålig upplevelse när man precis börjar bekanta sig med gruppcykling kan sitta i länge och påverka hur man känner inför att cykla med andra. Men att cykla i en grupp med starkare cyklister är det bästa sättet att både utveckla sin förmåga att placera sig rätt och samtidigt bli starkare.

För att få en annan vinkel på ämnet har vi pratat med flera kvinnor som genom att besegra sin egen osäkerhet och cyklat med starkare cyklister också blivit bättre cyklister. Gemensamt för dom alla är att passen med starkare bidragit till att forma de starka cyklister som de själva är idag.

Du kommer att hitta stöd och uppmuntran när du cyklar i grupp. 

Mandy Dicksee började cykla landsväg 2016. Hon blev övertygad av kompis att ställa upp i ett motionslopp och fastnade direkt. Nu cyklar hon runt tio mil i veckan, två gånger har hon dessutom kört sträckan mellan London och Paris på under 24 timmar. Cyklingen har också gett henne många nya vänner.

Fanns det tillfällen när du kände dig osäker inför att cykla med starkare cyklister? 

MD: Ibland, jag upplever ibland män som mer tävlingsinriktade än kvinnor. Det kan kännas som killarna försöker köra emot varandra istället för med varandra. I en grupp med tjejer anpassar vi ofta hastigheten till den som kör långsammast. Jag antar att en blandad grupp är bäst, det uppmuntrar alla att vara mer medvetna om tempot.

https://www.instagram.com/p/BmqYKB1BxBE/?taken-by=mdicksee

Tror du att en rädsla för att vara svagast i gruppen kan få kvinnor att avstå från cykling? 

MD: Det mesta av min träning har varit ensam. Trots det så har jag upptäckt att jag uppskattar cykling i grupp mer, det är också lättare att cykla I grupp. Jag vågade inte riktigt cykla I grupp från början, och den oron höll I sig länge. Mitt lokala cykelcommunity har verkligen uppmuntrat mig och alla andra som känner sig osäkra. Jag tror att kvinnor skräms bort av större grupper med bara killar. Till en början kan det kännas bättre att delta i lopp som riktar sig mot kvinnor eller hitta Facebook-grupper för cyklande tjejer. Det finns en hel del olika grupper som ordnar cykling för kvinnor.

Du kan njuta av att flytta fram gränserna

Carolyn Gaskell, är grundare av klädesmärket Velocity Urban Cycle Wear, och hon har varit cyklist länge. Det var fem år sedan hon etablerade sitt eget klädesmärke för urbana cyklister. Men det var inte förrän nyligen hon började tävla i landsvägscykling, Carolyn Gaskell tränar gärna med killarna.

Hur har din träning utvecklats under åren?

För några år sedan när jag ville börja tävla blev jag medlem i en ny klubb. Träningen blev hårdare och mer strukturerad, bland annat så har jag börjat med wattbaserad träning (något nörden i mig älskar). Jag skulle gissa på att 98 procent av min träning är ihop med män, varav nästan alla är starkare än jag. Passen handlar ofta om att hänga med så länge det bara går!

Women’s Softshell Jacket by Velocity

 

Fanns det något tillfälle när du inte riktigt vågade träna med starkare cyklister?

Jag har alltid försökt träna med starkare cyklister. Det är den typen av träning jag föredrar, jag älskar att utmana mig själv och upplever dom passen som roligare. Jag tror att det var så direkt när jag började känna mig hemma inom cyklingen så var det bland starkare cyklister jag kände mig som mest hemma. Men det är viktigt att träna balanserat, speciellt när nästan alla pass är på gränsen av ens kapacitet, det är ganska lätt att det blir för mycket.

Tror du att rädslan för att vara den svagaste i gruppen kan hindra kvinnor från att delta i gruppcykling? Vad skulle du vilja säga för att uppmuntra dem?  

En av mina äldre och visare träningskamrater, brukar ofta påpeka det faktum att det alltid kommer finnas någon som är starkare än vad jag är. Och jag har märkt att det är sant, med det perspektivet är det lättare att acceptera att man ibland måste köra mer taktiskt om man är svagast eller kan bjuda på lite hjälp den dagen man kanske är nästan lika stark som den starkaste. Det kan också vara till hjälp de dagar när man tror att man är starkast.

Och dessutom, vad är det värsta som kan hända?

Lucy Sturgess är medlem i Leicester Forest Cycling Club och brand ambassador för Rutland Cycling, hon började cykla för fyra år sedan. Efter några större omställningar av livssituationen med åsidosatt träning som resultat bestämde hon sig för att anmäla sig till ett duathlon bestående av cykel och kajak för att hitta tillbaka till träningen. Nu har hon en egen träningsblogg och skriver mycket om jämställdhet inom cykelsporten. Hon kämpar för mer jämlikhet och har bestämt sig för att fortsätta utvecklas som cyklist.

Fanns det tillfällen när du kände dig osäker inför att cykla med starkare cyklister?  

Jag cyklar alltid med starkare cyklister. Nästan varje gång jag kör med klubben så blir jag dessutom avhängd. Mitt mål är att lyckas hänga med lite längre varje gång. Det är bara att kämpa och slita sig kvar i klungan så länge det går.

Jag är inte rädd för att vara tvungen att släppa, bara jag gjort allt jag kunde för att hålla mig kvar. När jag började cykla med klubben fanns det en annan tjej som körde med snabba gruppen, då tänkte jag att om hon kan så kan jag. Det är en rejält tuff grupp att cykla med, men varenda pass är värt den där lilla extra ansträngningen då man verkligen utvecklas. Det känns också alltid som något av en bragd när man lyckas hålla sig kvar lite längre.

Leicester Forest Cycling Club

Tror du att rädslan för att vara den svagaste i gruppen kan hindra kvinnor från att delta i gruppcykling? Vad skulle du vilja säga för att uppmuntra dem?  

Jag skulle vilja påstå att det är så ganska ofta, men långt ifrån alltid. Jag ångrar alltid de gånger jag inte försökt på riktigt, de gånger när man gett upp lite för lätt. Känslan av att man verkligen gett allt är bland det bästa som finns. Mitt bästa tips är att bara köra och göra sitt bästa, vad är det värsta som kan hända?

Det är lätt att hålla med Lucy Sturgess. Som med många hinder vi möter i livet så är den svåraste delen att ta tag i det. Det gäller också första träningen med en grupp cyklister, speciellt om det är troligt att många av dom är starkare. Cykelklubbar, löst sammansatta grupperingar och cykelgrupper skapade på Facebook har alla det gemensamt att de vill dela med sig av sin erfarenhet och sin kärlek till cykelsporten. Det finns entusiastiska cyklister på alla nivåer. Och vem vet, kanske överaskar du dig själv, snart kanske det är du som är bland de starkare i gruppen.