Så undviker du att få ont av sadeln!

Författare Adam Marsal

Den fantastiska känslan av att flyga fram på cykeln kan lätt förstöras av smärta som egentligen inte behöver ha med cykling att göra. När sadeln skaver, händerna domnar eller nacken känns som om det brinner under huden. Den smärta som många (i onödan) förknippar med cykling är den som kan ha med kontakten mellan rumpa och sadel att göra.  Att din bak ska sitta på sadeln är inget konstigt. Vi har samlat ett gäng bra tips som hjälper dig att undvika ont i häcken. 

Välj rätt cykelbyxor

Dina känsligare kroppsdelar behöver både känsla och omtanke. Välj shorts som passar din kropp och utan att glida runt när du trampar. För lösa shorts halkar runt och skaver mot huden, för tighta skär in och begränsar din rörlighet. Var noga när du väljer cykelbyxor för att kunna uppnå maximal komfort.

https://www.instagram.com/p/BjGDFmjhO4t/?taken-by=cafeducycliste_style

Aldrig underkläder!

Det är ingen hemlighet för vana cyklister att man inte har något på sig under cykelbyxorna. Men den här varningen är främst riktad till nybörjare och det tål att upprepas: Ha aldrig underkläder under dina cykelbyxor! Aldrig. Friktionen mellan de olika textilerna och huden kan skava rejält och hindra dig från att cykla i flera dagar. Dina cykelbyxor är gjorda för att användas utan underkläder, det blir bäst så!

Tvätta dina kläder

Svett, smuts från vägen och allt annat som kan absorberas av dina cykelbyxor påverkar givetvis funktionen, det kan i värsta fall också irritera huden. Det kanske låter självklart men se till att alltid tvätta dina cykelkläder efter varje tur. För att minska slitaget från tvättandet kan en tvättpåse vara en bra investering. Använd också ett tvättmedel som är snällt mot huden och anpassat till funktionstextilier.

https://www.instagram.com/p/Bm4W4boBpVI/?hl=cs&taken-by=thepedla

Använd byxfett!

Chamois Cream eller byxfett som det heter på svenska användes förr i tiden för att mjuka upp det sämskskinn som användes I cykelbyxorna. Idag är vadderingen högteknologisk och mjuk redan från början men byxfettets roll är inte utspelad, Chamois cream är fortfarande bra för att minska friktionen mellan hud och byxa.

Välj rätt sadel

En av de vanligaste orsakerna till smärta i häcken är fel sadel. Om sadeln inte passar din kropp så kommer du att känna av det, förr eller senare, oavsett hur ofta du ändrar position eller hur bra byxor du köpt. Inte ens att ställa sig upp och trampa oftare brukar hjälpa när du väl börjat känna att du har fel sadel. En grundregel är att du ska välja en sadel som gör så att du sitter på sittbenen och inte på mjukdelarna. Testa dig fram och våga prova på olika former för att hitta den sadel som passar just dig bäst. På välsorterade butiker brukar det finnas möjlighet att testa sadlar innan man köper, det finns också olika verktyg för att mäta hur brett sittbenen är placerade. När du testar en sadel är det bra att ha cykelbyxor på sig, det brukar gå att känna tydligt att man belastar just sittbenen.

© Black Sheep Cycling

Montera sadeln vågrätt

Även rätt sadel kan göra ont om den är fel monterad. Om spetsen pekar uppåt eller nedåt påverkar det din viktfördelning och leder ofta till tryck på fel ställe. Domningar eller smärta är två symptom på att du kan behöva ställa om sadeln, även om du hittat rätt sadel.

Skärmar

Att cykla i regn leder oftast till en blöt häck. Vattnet drar med sig småpartiklar från vägbanan som ytterligare ökar friktionen samtidigt som det blöta gör din hud känsligare. Ett par skärmar kan hålla dig torr, eller åtminstone minska mängden väta och på så sätt öka komforten och minska risken för skav.

https://www.instagram.com/p/BmTmdjPgkpC/?hl=cs&taken-by=rapha

Ta en vilodag

Ibland är det bättre att ta en vilodag om man fortfarande har rejält ont efter gårdagens långa cykeltur. Låt din akter få vila så blir nästa runda desto mer njutbar istället.