Hvordan påvirker sykling hjernen din

Av Andrea Champredonde

Mange mennesker sykler bare for moro skyld eller som en del av et nytt treningsregime for å bygge muskeler, hjelpe til med vekttap eller forbedre kardiovaskulær helse. Men dette er bare noen få av de fysiologiske fordelene ved å sykle. Visste du at det også er flott for din mentale helse?

Vitenskapelige studier viser en sammenheng mellom sykling og hvordan det bidrar til vår mentale helse også. Det tar bare omtrent 30 minutter på en sykkel per dag. Jeg vet at jeg føler meg bedre når jeg kommer ut og sykler. Men hvorfor? Hva skjer egentlig med hjernen vår mens vi tråkker? La oss finne det ut.

Forbedre humøret ditt

Neste gang du føler deg nedfor, finn en sykkel og tråkk. Det trenger ikke å være utendørs. Å hoppe på en innendørs rulle er også effektivt. Uansett hvor eller hvordan du sykler, er det viktige å få hjertet til å pumpe og blodet flyter.

Kroppene våre inneholder naturlig nok nivåer av en fettsyre -nevrotransmitter kalt anandamid som bærer nerveimpulser mellom nerver eller til en muskel eller kjertel som en del av vårt endocannabinoid -system. Du har kanskje fanget ordet «cannabinoid» i den siste setningen. Høres det ut som noe annet du kanskje har hørt om?

Alle er født med cannabinoid reseptorer. Jepp, de samme som reagerer på tetrahydrocannabinol, alias THC, funnet i cannabisbaserte forbindelser som marihuana. Anandamid i blodet vårt festes til de samme reseptorene. Sykling øker mengden anandamid i systemet vårt, og skaper en fysiologisk respons.

De som ikke sykler kan kalle dette for «løperens rus». Men i vårt tilfelle er det en «sykkel rus»; En fysisk eufori som forbedrer humøret, får oss til å føle oss bra og øker vår mentale helse. Små mengder anandamid finnes også i sjokolade, noe som forklarer hvorfor vi ønsker det. Selv en liten bit er tilfredsstillende. Sjokolade er deilig, men sykling er iboende bedre for deg.

Sykling er en utmerket aktivitet å inkludere i din selvpleie rutine, siden det gir en måte å holde (eller få) deg selv i form mens du har det gøy og får selvtillit fra å øve på en ny ferdighet. © Profimedia

 

Langsom hjerne aldring

Visste du at hjernen din er en muskel? Og akkurat som alle andre muskler, blir den sterkere med trening. Når du sykler, styrker du faktisk hjernens evne til å vokse tilbake nevroner og skape nye forbindelser mellom dem. Og når du sykler, øker du også proteinproduksjonen som er nødvendig for å lage nye hjerneceller, opptil tre ganger så mye som en stillesittende person.

Enkelte studier har til og med vist at sykling bremser aldringsprosessen med opptil fem år. Dets positive effekter motstår den naturlige forverringen av hjernefunksjonen når vi modnes. Å sykle har vist seg å ha en bemerkelsesverdig effekt på mennesker med Parkinsons, en nevrodegenerativ sykdom som påvirker hippocampus, som kontrollerer følelser og hukommelse.

Bare noen få minutters sykling per dag bremser konsekvensene av denne degenerative tilstanden ved å stimulere hjernen vår på samme måte som medisiner ville, å oppmuntre til vekst i stedet for den progressive atrofien den forårsaker.

Lindre angst, depresjon og øke selvtilliten

Føler seg nedfor? En rask spinn gjør underverker. Sykling øker nivåene av serotonin og dopamin i hjernen vår. Begge er nevrotransmittere som spiller en viktig rolle i hvordan vi føler og takler stress. Mennesker som lider av depresjon mangler vanligvis riktige nivåer av disse to komponentene, noe vitenskapelig forskning har koblet til dårlig mental helse.

I tillegg til å bidra til å lindre depresjon og angst, forbedrer sykling din selvtillit og generelle lykke også. Du får selvtillit når du går fremover og ser forskjellen i hvordan klærne dine passer. I tillegg, mens vi sykler, produserer kroppene våre hormoner, endorfiner og de viktige cannabinoider vi dekket tidligere. Alt dette bidrar til den gode følelsen vi sitter ighen med etter trening.

Å sykle er noe du kan gjøre på egen hånd eller med venner og familie. Uansett, å komme på sykkelen får deg til å fokusere på noe annet enn problemene i tankene dine. Gjenopprette i gjennomføringen av å fullføre en tur mens du gjør noe positivt for helsen din og fremme hjernens evne til å håndtere negativt stress.

Tilgjengelig for alle

Sykling er bra for hjernen din! Og muligens det beste med å sykle for mental helse er at den er tilgjengelig for alle. Det er lett å finne en sykkel å sykle gjennom dagens sykkeldelingsprogrammer eller bare låne en av en venn eller familiemedlem.

Voksne trehjulssykler er et perfekt valg for mer modne ryttere; Eller prøv en e-sykkel, en håndsyklus eller en liggende for å komme i gang. Hvis du ikke er motivert til å sykle alene, er sykling en veldig sosial aktivitet med organiserte ritt av forskjellige nivåer tilgjengelig gjennom sosiale medier, lokale klubber eller sykkelbutikker.

Sykkelen du sykler trenger ikke å være ny eller fancy, bare funksjonell og en størrelse du kan sykle trygt. Du kan investere i en ny hvis du finner ut at de helhetlige helsemessige fordelene ved å sykle er noe for deg. Og selv da er det mange brukte sykler på markedet. Det trenger ikke å koste en arm og et ben for å komme inn i sporten for å forbedre din mentale helse.

Ikke føl deg skremt, og tenker at du må sykle raskt. Det gjør du ikke. Kos deg og respekter grensene dine. Det er mange syklister som deg som gjerne vil møte andre likesinnede ryttere. Du kan til og med møte din betydningsfulle annen. Hvem vet? Hovedpoenget er at sykling er en utmerket aktivitet som vil hjelpe deg å dyrke hjernen din, føle og sove bedre.

Hvor mye sykling trenger du? 30-60 minutter med jevn ridning noen ganger i uken er et bra sted å starte. Hvis du allerede pendler til jobb, gjør en gruppetur eller kommer deg ut i helgen med familien, er du allerede på vei. Hvis du er i tvil, eller hvis du har et eksisterende eller sekundært helseproblem, kan du ta kontakt med legen din for å lage et trygt program tilpasset dine behov. Syklingssamfunnet ser frem til at du blir med oss på veien til en sunn hjerne og bedre mental helse.