Kan D-vitamin gjør deg til en bedre syklist?

Av Charlotte Murray

Visste du at Chris Boardman, en tidligere britisk racing-syklist, sluttet å sykle etter en diagnose av osteoporose i tidlig stadium? En uheldig slutt på en flott sykkelkarriere, men spørsmålet er: Kunne dette ha blitt forhindret?

I Chris sitt tilfelle er det usannsynlig, ettersom han hadde en familiehistorie om sykdommen. Men i mange tilfeller er osteoporose – en helsetilstand som svekker bein, noe som gjør dem skjøre og økt sannsynlighet for å brekke. Denne er i stor grad mulig å forebygge. Siden sykling ikke er en vektbærende øvelse, er det lite sannsynlig at du vil være i stand til å forhindre sykdommen gjennom sykling alene. En måte å forhindre osteoporose er imidlertid å sørge for at du får nok vitamin D.

Så først og fremst, hvis D -vitamin forhindrer deg i å gi opp sykling, vil det i seg selv gjøre deg til en bedre syklist. Men hvilke andre fordeler har regelmessig forbruk av dette essensielle vitaminet for syklingen?

1) Det reduserer betennelse

Studier viser at betennelse økes når en idrettsutøver har lavere nivåer av vitamin D. Det antas at betennelse er en av årsakene til utbrenthet hos idrettsutøvere eller ‘overtrenende syndrom’. Men hvis en idrettsutøver opprettholder et normalt nivå av vitamin D gjennom både kosthold og tilskudd, reduseres betennelsen, og du kan komme tilbake til trening raskere.

2) Vær en bedre sprinter

Hvis du noen gang har gjort intervaller, har du kanskje hørt om de ‘raske muskelfibrene’. Disse type-II-musklene sies å være spesielt følsomme for effekten av D-vitaminmangel. Disse muskelfibrene er viktige i aktiviteter som krever korte, skarpe utbrudd. I utgangspunktet, hvis du vil ha den gode  slutt spurten eller den episke klatreformen, vil du sørge for at du får nok vitamin D.

3) Unngå muskelatrofi

Det er mer sannsynlig at en vitamin-D-mangelfull person lider muskelatrofi, noe som vil redusere effektiviteten av musklene på sykkelen. Muskler som har atrofert vil trekke seg sammen og slappe av mye saktere, noe som egentlig er en annen måte å si at de ikke vil prestere så bra. På toppen av dette har en atrofert muskel en økt risiko for kroniske smerter. Dette symptomet er ikke så vanlig innen sykling!

Mange mennesker kan oppfylle sine daglige vitamin D -krav gjennom solskinn alene. © Profimedia

4) Reduser risikoen for skade

Ulike studier er blitt utført for å vise forholdet mellom tilstrekkelige nivåer av vitamin D og forebygging og utvinning av skade. En slik studie fulgte en rekke fotballspillere, og oppdaget at de med muskel- og skjelettskader hadde betydelig lavere nivåer av D -vitamin enn de uskadede jevnaldrende.

5) Forbedret utvinning

I tilfelle du blir skadet, være at en anstrengt muskel eller et brukket bein fra å falle av sykkelen din, vil de med tilstrekkelig vitamin D -nivå sannsynligvis komme seg raskere enn de som er mangelfulle.

6) Økt oksygennivå

Harde stigninger ville bli gjort så mye lettere med bare litt mer oksygen, ikke sant? Vel, vitamin D kan hjelpe deg! Studier har vist at når en person har tilstrekkelige vitamin D -nivåer, har de en høyere oksygenforbrukshastighet, som igjen hjelper dem å puste bedre.

Dette er bare noen få av de mange fordelene med tilstrekkelige vitamin D -nivåer som syklist – og et menneske generelt! Først vil du finne ut om du er mangelfull i utgangspunktet, slik at du kan svare på disse spørsmålene. Eller for å være helt sikker, kan du få gjort en blodprøve. Men sannsynligheten er at selv for syklister som går utenfor, hvis du bor over 35 grader av ekvator i sør eller nord over vinteren, trenger du tillskudd.

Du kan få vitamin D på forskjellige måter. Dette kan være gjennom mat og fornuftig soleksponering, men det er sannsynlig at du også trenger tilskudd. En kombinasjonsmetode kan absolutt være et nyttig tillegg til treningsregimet ditt om vinteren.