Sykkeltrening

Av We Love Cycling

Sykling er en fin treningsform som de aller fleste behersker. Aktiviteten er effektiv og skånsom mot kroppen. I tillegg får man en stor aksjonsradius, slik at man kommer steder man ikke ville kommet hvis man bare hadde gått. 

De aller fleste har et forhold til det å sykle. Følelsen av å sykle for første gang er det lite som slår, og den nye store muligheten til å utforske større deler av nabolaget eller bydelen når man var liten. Det som er så fint med sykling er at når man først har lært seg å sykle så sitter teknikken. I tillegg til å være et perfekt transportmiddel er også sykkelen en helt ypperlig treningskamerat.

Sykling er som sagt en skånsom aktivitet for kroppen. I motsetning til løping, der man har økt belastning på kroppen i form av støt og slag. Det betyr at sykling er spesielt bra for de som sliter med skader som for eksempel de med dårlige knær. I tillegg til å være en skånsom aktivitet så vil syklingen styrke den utholdende muskulaturen og forbedre den aerobe utholdenheten (kondisjonen).

Hvordan trene sykling?

Oppbygningen av sykkeltrening sammenlignet med andre typer aktiviteter er lik. Det handler om å «skynde seg langsomt». Det betyr at man må bygge opp kroppen gradevis, slik at man vil tåle mer og mer belastning. Det er viktig å være tålmodig og lytte til kroppen, slik at man finner en balanse mellom trening og nok hvile. Hvis man ikke er flink nok til å høre på kroppen kan man i verste tilfelle bli skadet eller overtrent. Mange tenker nok at det bare handler om å komme seg ut og sykle så langt som mulig, men det handler også i stor grad om å planlegge treningen. Selv om man fokuserer på sykling, så er det fint å legge inn alternativ form for trening. Slik at muskulaturen og ikke minst psyken får litt variert stimuli.

Det er et stort antall forskningsartikler og studier som viser hvordan man burde trene for å trene mest mulig optimalt på sykkel. Denne viten kan være interessant for noen, men for den vanlige mosjonisten kan det hjelpe å gjøre det minst mulig komplisert.

Vi har samlet den informasjonen der ute som vi anser som veldig relevant, i tillegg til våre egne erfaringer. Dette for å hjelpe deg med å få en god start på sykkeltreningen. Følg med i neste artikkel som kommer den 8 mars.