Gjør den gamle sykkelen din til en el-sykkel

Av Adam Marsal

Det er mange sykler som i disse dager blir stående i boden til fordel for en ny el-sykkel. I denne artikkelen skal vi se på flere ulike løsninger for å gjøre om den gamle sykkelen din til en fungerende el-sykkel. 

Markedet er fult av mange ulike sett som man kan kjøpe for å konvertere den gamle sykkelen sin inn til en el-sykkel. Disse settene kommer i alle prisklasser, noe som betyr at man kan få ordnet seg en el-sykkel uten å bruke for mye penger. Et typisk konverteringssett inneholder en el-motor, et gasshåndtak, et batteri, et display og alle ledninger som trengs for å koble opp motoren. De ulike settene kommer med ulike løsninger og design, så det blir opp til deg hvilket design som passer til nettopp din sykkel, og hvor mye penger du ønsker å bruke. Her har vi en liten liste over ulike løsninger:

The Swytch

The Swytch
Dette settet starter på 650 euro, som tilsvarer 6500,-. © Swytch

Den vanligste måten å konvertere en vanlig sykkel til en el-sykkel, er å bytte ut forhjulet på sykkelen med et forhjul med innebygget el-motor i navet. Dette settet fra «The Swytch» inneholder en børsteløs motor med høyt dreiemoment og et litium-ion batteripakke. En børsteløs (uten kullstifter) motor, er børstene erstattet av elektronikk, og det er ingen friksjon. Det gir en mer energieffektiv motor. Settet er det minste på markedet, og det er svært lett å installere på de fleste sykler, selv med ulik hjulstørrelse. Med hjelp av en sensor som måler kadensen på tråkkingen får systemet informasjon over hvor mye kraft som trengs i motoren i forhjulet. Dersom man stopper å tråkke, stopper også motoren. Kraften som motoren produserer vil hjelpe deg med å forsere en bakke på opp til 30% kunn med hjelp av lett tråkking. Hvor langt man kommer på en lading vil variere ut ifra hvor kupert terreng man sykler, men batteripakken har en rekkevidde på opp til 50 km.

 

Rubbee

Rubbee
En motor som kan kjøre om hvilken som helst sykkel til en el-sykkel på sekunder  © Rubbee

Denne motoren skiller seg helt ut i fra de andre på denne listen. Motoren er veldig lett å montere, og monteres på et feste som skrues på setepinnen. Produsenten garanterer at motoren ikke fører til noe form for brems på bakhjulet når den ikke er aktiv, i tillegg regenerere batteriet strøm i nedoverbakker. Motoren her i tillegg innebygget lyst som kommer svært godt med dersom man er ute og sykler på kveldstid. Motoren koster 529 euro, som tilsvarer 5300,-, og dersom man ønsker å kjøpe ekstra batteri koster det rundt 1000,-. Rekkevidden med fult batteri er på opp til 48 km. Les mer her. 

go-e ONwheel 

Denne motoren er basert på de samme prinsippene som Rubbee motoren, men i en enda mindre innpakning. Onwheel er lett å installere og passer de fleste sykler. En vanlig installasjon tar rundt 20 minutter. Batteriet festes i festene som er laget for flaskeholderen på underrøret, og motoren festes under krankhuset. Motoren kan gi opp til 800W med ekstra kraft, noe som kommer svært godt med i de bratteste bakkene. Besøk siden til ONwheel her, og lær mer om selve installasjonen.

go-e-ONwheel
© go-e ONwheel