Tips for høstsykling

Av Adam Marsal

Alle som liker å sykle vet at vi er inne i en tid der været og forholdene for en sykkeltur blir dårligere og dårligere. Kald vind, regn og mørkere kvelder er noen av utfordringene syklister står ovenfor på høsten. Hvis man tar høyde for disse utfordringene høsten bringer, så kan sykkelturen bli vell så bra som den er på en varm sommerdag. 

1. Tidspunkt og planlegging

På sommeren er det så å si lyst hele dagen, og man kan dra ut å sykle når som helst uten å planlegge noe på forhånd. Situasjonen blir helt annerledes på høsten når det er mørkt både på morningen og på kvelden. Tiden man velger å dra ut å sykle er avgjørende for om man får med seg dagslys, eller om man må ta høyde for at det blir mørkt på slutten. Helt i starten av årstiden blir mange overrasket hvor fort det går fra lyst til mørkt, og mange har derfor ikke med seg lys eller refleks. De som velger å ferdes på veien på høsten burde alltid ha med seg lys og refleks, hvis man plutselig blir ute lengre enn planlagt.

© SEBASTIAN KAHNERT / EPA / Profimedia

2. Vær synlig

Lys foran og bak er et must på høsten, hvit foran og rødt bak. Hvis lyktene har muligheten til å ha pulserende lys gjør dette at man blir enda mer synlig for de andre på veien. Lyse farger på klærne er også å anbefale, de disse reflekterer mer lys enn helt mørke klær. Vanlig gammeldags refleks burde også alltid benyttes, i tilfellet batteriet på lyset slutter å fungere.

3. Bli vandt til kulden

De fleste klarer å vende seg til det kalde høstværet, men mange opplever nok å bli nedkjølt. Forkjølelse og sår hals er vanskelig å unngå helt, men det er noen ting man kan gjøre for å venne kroppen til kulde og da forhåpentligvis lure forkjølelsen. En kald dusj på morningen regelmessig i to uker kan være med på å forbedre immunforsvaret ditt, og å lære kroppen bedre hvordan håndtere temperaturforskjeller. Etter et par uker vil man føle seg mer komfortabel i kaldere forhold, og på lenge sikt kan dette føre til mindre sannsynlighet for forkjølelse.

 

4. Bruk skjermer

Mange syns skjermer på sykkelen ser teit ut, og velger derfor ikke å bruke dem. Hvis man setter komfort over stil på høsten og vinter vil man oppleve at man slipper den kalde spruten fra dekkene og man vil holde seg tørr og varm lengre.

© Alan Burles / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Bruk flere tynne lag

Det er naturlig for alle å benytte varme og tykke klær når gradestokken kryper ned mot frysepunktet. Fordelen med varme og tykke klær er at de er varme, men man bruker som oftes lite under. Utfordringen når man er i bevegelse er at man ofte blir varm i motbakkene og kald i utforkjøringene. Fordelen med å benytte flere mindre lag enn få tykke er at man kan justere temperaturen mye lettere. Sykkeljakker har som oftes store lommer på ryggen, som gjør det mulig å oppbevare ekstra klær hvis man plutselig må kle av seg. Mange som har lang erfaring på sykkelsetet tar ofte med seg en vindvest eller en regnjakke på lommen hvis forholdene er noe usikre.

 

6. Unngå vanndammer

Når det regner mye kan det bli store vanndammer på enkelte veier. Selv om man har tatt på seg regntøy og er forberedt på mye vann på veien, så kan det være smart å svinge rundt vanndammene. Under er et godt eksempel på en vanndam som man burde unngå hvis man kommer syklende i høy hastighet. Videoen er fra VM landevei 2019 i Harrogate, England.