Med eller uten ørepropper?

Av Christopher Ashley

Proffsyklister benytter seg av ørepropper når de sykler ritt. Betyr det at vi burde gjøre som proffene? Her kommer noen grunner for og i mot ørepropper.

Lyden er en del av opplevelsen

Se for deg at klokken er 6 en sommer morgen, og du drar ut for å sykle. Lyden av pusten din, sykkelen og naturen rundt skaper en ekstra god opplevelse.

I videoen over kunne Rapha godt ha droppet bakgrunnsmusikken, men videoen gir et godt innblikk i sykkelopplevelse. Lyden av sykkel og sykling høres bra ut, og er verdt å få med seg for å få en enda bedre oppleve. Så ta ut øreproppene.

Trygghet

Et av de sterkeste argumentene for at man skal legge igjen øreproppene hjemme er at det er tryggere å høre trafikken. Hvis du sykler i byen sier det seg selv at det kan være greit å ha med en ekstra sans for å oppdage mulige farer. Som myk trafikant er det syklister som får den største skaden i møte med en bil, noe som kan være greit å unngå.

 

Vær oppmerksom

Personlig liker jeg å sykle med musikk, og når jeg gjør det prøver jeg å snu meg oftere for å få et overblikk på hva som skjer bak meg. Når jeg hører på musikk føler jeg også at noen turer kan føles lettere, og i motbakkene er det ofte til god hjelp hvis jeg sykler alene.

Sykling kan skade hørselen din

Lyden av vind kan øke proporsjonalt med farten man sykler. I en fart på bare 25 km/h er lydstyrken til vinden på 85 dB. Lydstyrken i denne farten vil bli enda høyere hvis man sykler i motvind. Til sammenligning er denne lydstyrken like høy som en blender, eller en Boing 737 som lander 1,5 km unna.

https://www.youtube.com/watch?v=1XUovxiTpVA

Dette er bare en av flere ulemper hvis man velger å sykle uten ørepropper. Lyden av vinden vil alltid være der når du sykler, og lyden øker som sagt i forhold til farten du sykler. Rytterne i Tour de France får en lydstyrke på vinden på 120 db i de bratteste nedoverbakkene der de kjører opp i mot 100 km/h. Flere fordeler med å kjøre med propper kan du finne HER.

Uansett om du velger å sykle med eller uten ørepropper, vær forsiktig i trafikken!