Hvordan bekjempe stress med noe du liker?

Av Jiri Kaloc

Alle blir stresset, det er en del av livet. Det som er forskjellen på folk er hvor motstandsdyktig man er mot stress, og hvor god man er på å håndtere stress-situasjoner. En ting som vil hjelpe deg med å bygge denne motstanden, er glede. Først må du lære forskjellen mellom glede og distraksjon, og etter det kan få mer av det i livet.

Fornøyelse og distraksjon er ikke det samme

Det kan virke som om den moderne verden handler om fornøyelser hele tiden. Folk kan kjøpe nye klær, telefoner og mat når de vil. De kan se alt av TV-programmer og filmer, men dette er bare distraksjoner! Ting som virkelig er fornøyelser engasjerer sansene dine, og de gjør at du føler deg bra. De hjelper deg med å redusere kortisol og får deg fra en stresset til en avslappet tilstand. Her er noen eksempler på behagelige aktiviteter som kan sees på som fornøyelser.

Ta på

Sannsynligvis er berøring en av de mest universelle, enkle og behagelige tingene. Hvem ville ikke føle seg avslappet etter en god massasje? Men selv en enkel klem kan gjøre en stor forskjell. Og du kan også inkludere kjæledyr i denne kategorien. De fleste hund- og katteiere vil bekrefte at det er lite som slår å ha en hund eller katt å kose med.

Musikk

Enten du lytter til det eller spiller musikk, kan det endre hvordan vi føler et spesiellt øyeblikk. Prøv å lære et instrument, synge i dusjen, eller bare ta deg tid til å lytte til favorittartister med full oppmerksomhet.

Latter

Vi vet alle at latter er en kraftig avstresser, men vi burde ha mer av det i livet. Det å ha venner eller en partner som kan få deg til å leke er det beste. En god stand-up eller en morsom film vil også gjøre susen. Det er forskning som sier at, selv bare det å smile uten grunn skaper en positiv fysiologisk endring i kroppen din.

Utendørs

Det å bruke tid utendørs er et spesielt kraftig verktøy. Spesielt i disse dager når vi tilbringer mesteparten av tid vår i grå, hektiske og forurensede byene. Prøv hvis du har muligheten til å tilbringe noen timer i naturen hver uke. Det vil gi deg frisk luft og muligheten til å omringe deg med fine farger, lukter og spennende lyder.

Kaldt og varmt

En annen ting som garantert vil få deg til å glemme stress, er en tur i badstue. Spesielt kombinert med et kaldt basseng, fungerer badstuen som en reset for hele kroppen og hodet. Hvis du vil ha fult utbytte med badstuen, burde du ta det tre ganger i uken. Selv om du ikke har muligheten til det, så vil hvert besøk i badstuen være verdt det.

Vi vet alle at alle disse tingene er viktige og kan hjelpe oss med å bekjempe stress. De fleste av oss vil også like disse aktivitetene. Problemet er at de er de første tingene vi kansellerer når det blir tøft. Vi prioriterer dem ikke sterkt nok, og velger ofte den raskeste og «letteste» utveien med en pille eller en tur til legen. Prøv dette eksperimentet i en uke: Gjør noe behagelig for deg selv hver eneste dag og føl hvordan det hjelper!