Sykkel-NM i Kristiansand er elektrisk

Av We Love Cycling

Sykkel NM i Kristiansand arrangeres nå med 20 Škoda ENYAQ iV som en vesentlig del av rittlogistikken: – At alle våre arrangørbiler er elektriske, er en milepæl som vi håper vil sette en internasjonal standard, sier Cato Karbøl, arrangementsansvarlig for Norges Cycleforbund.

– Det har gått kanonbra! Vi er veldig fornøyde etter første dag av sykkel-NM. Og å se hele kortesjen med 20 nye Škoda ENYAQ iV rulle, er virkelig artig, fortsetter Karbøl.

– Det er på ingen måte tilfeldig at Škoda stiller som partner i det første sykkelrittet som blir arrangert klimanøytralt. Da Škoda’s virksomhet startet for 125 år, var det nettopp med sykkelproduksjon. Og nå i 2021 produseres Škoda ENYAQ iV i Tsjekkia med klimanøytral balanse, sier Morten Moum, PR- og kommunikasjonssjef for Škoda i Norge.

I hele 17 år på rad har Škoda også vært en hovedsamarbeidspartner for verdens største sykkelritt, Tour De France, hvor nye ENYAQ iV debuterte som ledebil på én etappe i 2020. Men sykkel-NM i Kristiansand er altså det første sykkelrittet i verden der alle arrangørbilene – gjennom hele arrangementet – er helelektriske.

– Vi var veldig spente på forhånd. Hvordan ville det bli med rekkevidde og lading? Men etter første dag kan vi konstatere at dette går veldig bra. Det var mye strøm igjen på alle bilene etter dagens tre ritt, som både var dame- og herre junior, og U23, sier bilansvarlig fra KCK, Arild Jensen.

 

Grønn idé fra 4. generasjon Gumpen

Det er Škoda’s forhandler i Kristiansand, G-Bil, som stiller de 20 elektriske Škoda ENYAQ iV-ene til disposisjon for NM-arrangøren. Ideen til et klimanøytralt sykkelritt kom fra fjerde generasjon i Gumpen-familien, Per Øystein Gumpen, som for tiden er servisesjef hos G-Bil. De kommer også til å kompensere utslippet til de fossile bilene tilreisende klubber kommer med.

– Vi har fått solid støtte fra Skoda Norge, og til og med applaus også fra Skoda-konsernet i Tsjekkia. Dette er et stort løft for oss, men også utrolig gøy å være med på, sier daglig leder hos G-Bil, Tor Erik Røed.

Han legger til at nye Škoda ENYAQ iV, med over 500 km rekkevidde og mulighet for hurtiglading med 125 kW, er velegnet for den krevende logistikkoppgaven et sykkel-NM er.

 

Grønn tråd gjennom hele arrangementet

– Vi har tenkt på miljø og nullutslipp når det gjelder avfall også. Vi har laget et system for å ta hånd om for eksempel brukte sykkelflasker. Derfor legger vi sammen med G-Bil en miljøinstruks i alle bilene, sier Cato Karbøl.

Etter arrangementet er fullført vil et miljøregnskap fra revisjons- og rådgivingsselskapet BDO kunne dokumentere om dette også lot seg gjennomføre i praksis.

Sykkel-NM i Kristiansand fortsetter gjennom uke 24, og avsluttes med fellesstart landevei for dame og herre elite søndag 20. juni.

– Tilbakemeldingene fra sjåførene som har kjørt Škoda ENYAQ iV for første gang i dag, er veldig gode. Nå gleder vi oss til fortsettelsen, avslutter Arild Jensen.

 

Skoda NM sykkel 2021.
Foto: Tor erik Schrøder
Skoda NM sykkel 2021. Arrangementsansvarlig
Cato Karbøl med Tor Erik Røed daglig leder i G-Bil
Foto: Tor Erik Schrøder