Lag din egen sportsdrikk

Av Jiri Kaloc

Væskebalansen har stor innvirkning på prestasjoner. For dårlig væskeinntak kan føre til endringer av kroppstemperaturen og man kan føle økt fysisk og mental tretthet. Den beste måten å tilføre væske på når man er aktiv, er ved hjelp av elektrolyttdrikke (sportsdrikk). Her får du en rekke gode oppskrifter, slik at du kan lage dine egen sportsdrikk hjemme.

Bevar kroppens væskenivå for optimale prestasjoner

Målet med inntak av væske under fysisk aktivitet, er å forhindre dehydrering og for å tilføre nødvendige mineraler og salter til kroppen. Dehydrering kan være skadelig og oppstår hvis du brått mister 2 % av kropps væskeinnhold. I et langt løp eller en lang treningsøkt er det ikke unormalt for utøvere å miste opp til 6-10 % av væskeinnholdet via svette. Det vil føre til dårligere prestasjoner, som følge av fysisk og mentale tretthet.

Et tilpasset inntak av væske har vist seg å være helt avgjørende for å prestere optimalt. Væsken som inntaes i aktiviteter på mere end 2 timer, burde inneholder karbohydrater og natrium.

 

 

Opskrift: hjemmelaget sportsdrikk

Ingredienser

Tropisk

 • • 2 ½ glass vann
  • 1 glass kokosvann
  • ¼ glass kokossukker (eller ditt foretrukne søtningsmiddel)
  • ¼ tsk. salt

 

Honning

 • 3 ½ glass vann
  ¼ glass ananasjuice
  • 2 spsk. kokossukker (eller ditt foretrukne søtningsmiddel)
  • 1 spsk. honning
  • ¼ tsk. salt
 • Slik gjør du
 1. Hell alle ingrediensene i en blender eller shaker.
 2. Bland godt, og hell drikken i et glass eller direkte i drikkeflasken.

 

Coconut