Sykkeldeling får enda flere mennesker til å sykle til jobb

Av Jiri Kaloc

Måten vi reiser på i de store byene rundt om kring i verden endrer seg fra år til år. Vi bruker mindre bil, mer kollektivtransport og sykler. Hvilken rolle har sykkeldeling-tjenestene i denne utviklingen? La oss ta en nærmere kikk på dette. 

Sykkeldeling er på vei opp i Amerika

Sykkeldeling er allerede svært populært i mange byer i Europa og Asia. I 2010 hadde kun 4 byer i Amerika sykkeldelingstjenester. I 2016 hadde nummeret gått opp til 50 byer.

«Sykling er godt for helsa, og flere sykler og mindre biler betyr mindre forurensning og trafikkaos. Sykling kan i likhet med mye annet bli veldig dyrt hvis man kjøper det dyreste utstyret, og en sykkel er lettere å bli frastjålet enn en bil.» sier professor med Universitetet i Washington, Dafeng Xu. «Sykkeldeling gjør at man slipper å bruke masse penger på en sykkel, og den gjør at man slipper å stresse med at sykkelen kan bli stjålet.»

I de byene der sykkeldeling har blitt tilgjengelig har antallet personer som sykler til jobb økt med 20%, i følge professor Xu sine nye studier. «Denne studien viser at sykkeldeling kan være med på å få en hel befolkning til å bruke sykkelen som sitt hoved transportmiddel.» sier Xu.

Tusen av sykler i Nanjing, øst Kine i Jiangsu provinsen. © Profimedia

Byer som tilbyr sykkeldeling har flere syklister

Forskerne analyserte 9 år med demograf- og transportsykling-statistikk, samt informasjon fra bedriftene som hadde tilbudt sykkeldeling i 38 amerikanske byer. På denne måten kunne de estimere bruken av sykkel som transportmiddel.

De fant ut at fra 2008 til 2016 økte frekvensen av transportsykling i både byer som hadde sykkeldeling-tjenester og ikke. Men byer med sykkeldeling hadde mye større økning i transportsykling, og bruk av offentlig transport. Her er tallene:

I 2008 hadde byer med sykkeldeling-tjenester 66% bilpendlere, 1% sykler og 22% offentlig transport. Byer som ikke hadde sykkeldeling-tjenester, hadde 88% bilpendlere, færre enn 1% sykler og 4% offentlig transport.

I 2016 hadde byer med sykkeldeling-tjenester 59% bilpendlere, 1,7% sykler og 26% offentlig transport. Byer som ikke hadde sykkeldeling-tjenester, hadde 83%bilpendlere, 1% sykler og 6% offentlig transport.

Byer med sykkeldeling har enda flere som bruker sykkelen til transport. © Profimedia

Størrelsen på sykkeldeling-tjenesten avgjør hvor mange som benytter seg av den.

I de byene der sykkeldelings tilbudet er stort er også brukermassen større av disse tjenestene. «Dette er ikke noe overraskelse. Et stort nettverk av sykkeldeling-tjenester gjør at tilbudet er mer tilgjengelig, og derfor benytter flere seg av det.» sier Xu. «Dessverre fungerer ikke sykkeldeling like godt alle steder. Et eksempel er Seattle. Her ble sykkeldeling-tjenesten fjernet etter tre år der det aldri slo helt an.»

 

I Norge

By sykler i de største byene har vært et vanlig syn i Norge. Dette er svært populære tilbud som mange benytter seg av, også på vinteren. Vi ser også at flere aktører har begynt med sykkeldeling i Norge, noe som vi i Welovecycling Norge ser svært positivt på!