Tips for bikepacking: Bikepacking med unger

Av Filippo Mari

Hvordan dra på bikepacking med unger? Under vil vi prøve å gi noen råd på hvordan man skal gå frem. Ønsket er at alle som er med på turen får en fin opplevelse og ønsker å være med på flere turer i fremtiden. 

Velg riktig utstyr

Alt avhenger av barnets alder, som mest sannsynlig vil avgjøre størrelsen på barnet.

Hvis barnet er lite, så vil en sykkelhenger passe midt i blinken. Monteringen av sykkelhengeren gjør det vanskelig å montere en veske under setet, men det åpner også for muligheten til å putte bagasje i hengeren. I tillegg er det ofte gode muligheter til å feste veskene på selve armen til sykkelhengeren (se under)

Bags for bikepacking
Sykkelhenger eller barnesykkel man kan henge bak sykkelen.

Hvis barna dine allerede sykler, men på en liten sykkel er det noen veldig kule løsninger ute på markedet. Hvis planen er en litt lengre turer kan en sykkel som monteres bak på din egen sykkel være det beste alternativet. En slik sykkel åpner opp for at barna kan tråkke litt av og til, men samtidig bli med i samme tempo som du selv holder. Dette alternativet er også sikrere da man til en hver tid er festet i hverandre. Hvis det kun er snakk om kortere turer, anbefaler vi at du lar barna sykle selv. I et slikt tilfelle finnes det også løsninger hvis barna blir slitne eller ikke ønsker å fortsette. Løsningen er et tilsvarende festesystem som sykkelen over, men her bruker man altså en normal barnesykkel med to hjul. Vi har god erfaring med Trail Gator sin løsning, og den fungerer med barnesykler fra 12 ”til 20”.

Trail Gator
Her ser vi en vanlig barnesykkel som er montert på en større sykkel.

Start med korte turer

Det er veldig viktig at man ikke starter med for lange turer. Start alltid med en distanse som du vet barna klarer, og heller la de spørre om å sykle lengre. Velg en tur som er så flat som mulig, og som der det er muligheter til å komme seg hjem med hjelp av for eksempel kollektivtransport. De fleste barn liker å ta tog, så dette blir ofte et pluss i barnas øyne.

Inkluder overraskelser på turen

Barn elsker å leke, og et godt forslag vil være å legge turen innom flere lekeplasser. Når man sykler så kommer man ofte lengre enn når man går, så dette åpner muligheten for å leke på lekeplasser som man vanligvis ikke leker på. Dette kan man fortelle barna som motivasjon for turen. Vi anbefaler å ta med noe godt og drikke og spise, gjerne etter årstid. Er det kaldt så ta med noe varmt å drikke samt ekstra klær. Er det varmt kan man ta med noe kald og drikke i tillegg til for eksempel badebukse hvis man sykler forbi en badeplass. Det er veldig smart å fortelle barna om hvor neste stopp og hva som venter der før man setter seg på sykkelsetet. Dette vil motivere barna, og gi dem muligheten til å ha et mål i sikte.

Geochaching

 

Ikke pakk sykkelen for tung

Bickepacking med barn er ikke bare en prøvelse og trening av tålmodigheten din, men også bra trening for beina. Når barna er små så må du både ha dem i henger eller sykkel bak, samtidig som du har bagasje for to montert på sykkelen. Dette kan bli tungt hvis turen er kupert, så dette er også en årsak til at vi anbefaler lette turer. Når barna blir større og kan sykle selv så er de som oftes for små til å bære sin egen bagasje. Det betyr at du slipper å ha dem på slep, men du må fortsatt belage deg på å frakte bagasjen til begge på egen sykkel. Når barna blir større kan man montere på en liten rammeveske, slik at de kan frakte noe av sin egen bagasje. Det er viktig å huske på at en sykkel ofte oppfører seg litt annerledes med ekstra vekt, så pass på at barna er så trygge på sykkelen at dette ikke blir noe problem.

Respekter barnas naturlige rytme

Selv om man er på bikepacking, så er det viktig å ta hensyn til de vanlige rutinene man har i hverdagen. I hovedsak snakker vi om søvn. Prøv å start og avslutt dagen til de samme tider, og legg inn stopp på turen hvis det er nødvendig med en liten rolig time midt på dagen. Det er få som fungerer uten tilstrekkelig med søvn, og dette gjelder også barn.

Bikepacking trip

Finn ut om de liker å sove ute før turen

Det kan være smart å teste om barna liker å sove ute før man bestemmer seg for å dra på bikepacking. Har du hage eller veranda kan dere prøve å sove ute der en natt eller to. Videre kan dere dra ut i nærområdet en helg og sove ute en natt. Er dette noe barna liker så er man på god vei til å kunne dra på bikpacking.

Nå er det bare å komme seg ut på sykkelen. God tur!