Et kort samendrag av hvilke fysiske og psykiske fordeler sykling gir

Av Siegfried Mortkowitz

Det er ikke noe nyhet at regelmessig sykling er bra for deg. Dette fordi det gjøres ute, gjerne i parker, i skogen eller andre steder med frisk luft. Utendørsaktivitet tilfører fordeler som innendørs sykling og annen innendørs aktiviteter ikke har. I tillegg er aktiviteten så skånsom mot kroppen at den kan utføres uten å være redd for å bli skadet. 

Fordi det er en aerob aktivitet, får hjertet, blodårene og lungene en god treningsøkt. Du puster dypere, svetter og øker kroppstemperaturen, noe som forbedrer den generelle kondisjonen.

De mange fysiske helsemessige fordelene ved vanlig sykling inkluderer:

• Økt kardiovaskulær kondisjon

• Økt muskelstyrke og fleksibilitet

• Forbedret leddmobilitet

• Redusert stressnivå

• Forbedret holdning og koordinering

• Forsterkede bein

• Redusert kroppsfettnivå

• Forebygging eller behandling av sykdom.

Urban cycling in winter
Sykling har uten tvil positiv effekt på helsen din. © Profimedia

Men å sykle er ikke bare bra for kroppen. Hvis du sykler regelmessig, vil du vite hvordan humøret ditt påvirkes i positiv retning etter en god tur. Denne følelsen kan blir værende i flere dager, noe som gjør den til en ideell aktivitet. Sykling er også veldig bra for et vitalt organ i kroppen, nemlig hjernen!

Sykling kan føre til at hjernen «vokser», på samme måte som den kan føre til økt muskelvekst. Den økte blodstrømmen aktiviteten fører til bringer mer oksygen og næringsstoffer til hjernen, som igjen kan forbedre ytelsen. For eksempel øker sykling to- eller tredoblet produksjonen av proteiner kroppen bruker for å skape nye hjerneceller, og øker prosessene som gjør det mulig for de forskjellige regionene i hjernen å kommunisere med hverandre.

Cycling in winter
Sykling forbedrer din mentale helse. © Profimedia

Sykling gir også fysiske endringer som forbedrer din mentale helse. For eksempel muliggjør den økte blodsirkulasjonen rask spredning av endorfiner, dopamin, noradrenalin og serotonin, noe som hjelper til med å redusere angst og bekjempe depresjon. Det reduserer også nivåene av det såkalte stresshormonet kortisol. Stress kan blant annet utløse andre, mer alvorlige psykiske helsemessige forhold.

Sykling hjelper også på søvnkvaliteten, fordi det hjelper å synkronisere døgnrytmen din og reduserer stress og angst som ofte gjør søvn vanskelig. Syklingen kan hjelpe deg med selvbildet, og føre til at du får et mer positivt inntrykk av deg selv. En følge av syklingen som kan underbygge dette er at man blir mer strukturert på trening og den fysiske formen blir bedre. Dette kan gi ringvirkninger og føre til forbedret selvtillit på andre områder i livet som skole og jobb.

Vanlig sykling – tre ganger i uken eller mer – kan faktisk redusere sjansene for å bli deprimert.

Autumn cycling
Focus on the physical sensations of your body. © Profimedia

En annen fordel med sykling er at det også fremmer nye tankemønstre, som hjelper til med å gi følelser av ro og velvære. Når du sykler, kan du prøve å konsentrere deg om bevegelsen til beina, pustens rytme eller til og med vinden i ansiktet. Når du fokuserer på de fysiske opplevelsene og handlingene til aktiviteten, blir sykling en form for meditasjon som hjelper deg med å rense tankene dine, og kvitte deg med alle tankene som bekymrer deg. I en britisk studie fra 2017 av 11 482 syklister sa 90 prosent at terrengsykling var ganske eller veldig viktig for deres fysiske helse, og 91 prosent sa at det var ganske eller veldig viktig for deres mentale helse. Så hvis du føler deg litt nedstemt over hvordan verden er for tiden, er det et enkelt middel. Og komme seg ut på sykkelen!