Tadej Pogačar vinner årets Tour de France

Av WeLoveCycling

Sam Bennett vant siste etappe på Champs-Élysées, men det var 21 år gamle Pogačar som så ble den store vinneren. 

Tadej Pogačar (UAE Emirates) ble den nest yngste vinneren av Tour de Franc sin historie, etter Henri Cornet som vant rittet i 1922. Han fikk bevist at han er en klatrere og temporytter i verdensklasse. Han kjørte utrolige 1.56 fortere enn Primož Roglič (Jumbo-Visma) på den siste tempoen, og han slo alle de store temporytterne som Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) og Richie Porte (Trek Segafredo).

Den siste etappen inkluderte stigningen Planche des Belles Filles, og den imponerende kjøringen førte til at Pogačar også vant klatretrøya. Det betyr at Pogačar ble sittende igjen med den gule, hvite og den prikkete klatretrøya når rittet avsluttet i Paris i går. Det er første Pogačar sykler Touren, neo som betyr at han blir en spennende rytter i årene som kommer.

«Jeg føler at jeg drømmer, jeg vet ikke hva annet jeg skal si!» sa Pogačar etter den 20. etappen.

Det var ikke en drøm, og Pogačar fikk ikle seg den gule trøyen på den siste etappen inn til Paris. Denne etappen er for spurterne, og blir en slags parademarsj for sammenlagtvinneren av rittet.

For Jumo-Visma var nok følelsen noe annerledes enn for UAE Emirates og Pogačar. Drømmen til Jumo-Visma ble til et mareritt når Primož Roglič tapte hele ledelsen til Pogačar på den 20. etappen. Det var ingen svakhetstegn på laget de siste dagene, så kollapsen til Roglič kom som en stor overraskelse for alle.

«Det stemmer at jeg ikke hadde den beste dagen i dag, og Pogačar hadde nok en mye bedre dag.» sa Roglič  etter tempoetappen. «Han var i en helt annen liga enn meg i dag, og han fortjener denne seieren. Jeg er selvfølgelig veldig skuffet, men jeg kan også være stolt av 2. plassen og den jobben laget har gjort for meg de siste ukene.»