Noe vi har lært fra året Tour, som det kun er fire dager igjen av!

Av Siegfried Mortkowitz

«Den slovenske befolkningen liker å sykle vell så mye i byen som i naturen,» det kommer det frem fra den slovenske nettsiden «I fell Slovenia.» «Det er en stort antall sykkelstier over et flott landskap, som passer like godt for familien som for de som er på jakt etter større utfordringer.»

Vi vil gjette at dette er grunnen til at to slovenske rytterne Primož Roglič og Tadej Pogačar dominerer stort i kampen om den gule ledertrøyen i årets Tour de France. Kampen mellom de to vennene har vært det store høydepunktet for årets Tour, og det har vært med på å skape et enda mere spennende ritt. Måten de har kjempet på har vært med på at begge rytterne har hatt stort fokus på hverandre, noe andre ryttere har utnyttet. Den colombianske rytteren Miguel Ángel López fra Astana Pro Team klarte å vinne sin første tour etappe, etter en svært dramatisk og hektisk 17. etappe opp til Col de la Loze.

Miguel Ángel López
Miguel Ángel López. © Profimedia

Roglič leder nå rittet med 57 sekunder på sin landsmann Pogačar, med López på tredje 1 minutt og 26 sekunder bak. Det blir svært spennende å følge med på lørdagens individuelle tempoetappe på 36,2 km, der avslutningen er opp en 1. kategori stigning til La Planche des Belles Filles.

Både Roglič og Pogačar er svært gode temporyttere, og ikke minst klatrere. Forrige gang de slovenske rytterne syklet mot hverandre på tempo var under det slovenske mesterskapet. Her kom Pogačar først med Roglič på andre, men rekkefølgen ble motsatt på det nasjonale fellestart rittet.

Den stor overraskelsen i årets Tour må ha vært at fjorårets vinner Egan Bernal bryter ritter. Bernal har hatt utfordringer med smerter i ryggen etter en ryggskade han pådro seg i årets Critérium du Dauphiné tidligere i August. Når han droppet ut av rittet på den 16. etappen hadde han allerede tapt 19 minutter til Roglič.

Egan Bernal
Egan Bernal. © Profimedia

Det blir stilt spørsmålstegn med hvorfor Team Ineos valgte Bernal som sin kaptein til Touren, når de visste at tilstanden hans ikke var helt optimal. Hvorfor ble ikke Chris Froome eller Geraint Thomas valgt som laget kaptein i stede? «Jeg trodde man tok med de største stjernene sine til et ritt som Tour de France» sa tidligere rytter og Tour vinner Sir Brandley Wiggins.

Han fortsatte med  å si: «Chris Froome som har vunnet rittet fire ganger burde ha rett til å være en del av laget. Selv om det blir brukt som en oppkjøring til Vuelta a España.» Wiggins støttet team sjef Dave Brailsford sin beslutning med og ikke ta med Froome eller Thomas i forkant av rittet .

Egan Bernal
Egan Bernal © Profimedia

Årets tour ble dessverre enda en skuffelse for tour nasjonens egen Thibaut Pinot. Pinot fikk problemer med ryggen tidlig i rittet og har nesten ikke vært synlig  etter den første uken. Fjorårets store franke helt Julian Alaphilippe har heller ikke levert like bra som i fjor, men han sitter på en etappeseire i årets ritt. Han har fortsatt den samme iveren og ønske om å vinne, men mangler dessverre litt i beina for å dra det helt i land.

Til slutt så ser det ut som Peter Sagan har tapt den grønne trøyen til Sam Bennett fra Irland. Selv om det ser mørkt ut for Sagan så er det fortsatt en liten mulighet for han å vinne tilbake trøyen og ikle seg trøyen for åttende gang i Paris. Selv om sjansen er der, så har Bennett vist god form så oppgaven er nok for vanskelig for Sagan.