Ting vi lærte fra den første halvdelen av årets Tour

Av Siegfried Mortkowitz

Halvparten av denne dramatiske, overraskende og krasjfylte Tour de France er bak oss, og vi er litt klokere om hvem som kanskje står på pallen i Paris 20. september.

1. Favorittene til sammenlagten, også kalt GC (general Classification) forblir Jumbo-Vismas Primoz Roglič og Egan Bernal fra Team Ineos, basert på deres form hittil i løpet. I tillegg kommer UAE-Emirates Tadej Pogačar, Guillaume Martin fra Cofidis og Nairo Quintana fra Team Arkea-Samsic som hete kandidater for den siste plassen på pallen.

Roglič bruker for øyeblikket den gule trøya, 21 sekunder foran Bernal, med Martin på tredjeplass, 28 sekunder bak. Pogačar har vært veldig imponerende så langt i årets ritt, og han viste enda bedre takter da han vant søndagens slitsomme etappe.

Jumbo-Visma
Jumbo-Visma på den 11. etappen i årets Tour. © Profimedia

Team Ineos kan være takknemlige for at Team Jumbo-Visma har gjorde så mye av det tidlige arbeidet i rittet. På denne måten har de andre rytterne og lagene vært passasjerer på toget, og spare energi til den siste uken.

2. Peter Sagan er ikke lenger verdens beste rytter. Den æren må nå tildeles Jumbo-Vismas Flying Dutchman, Wout van Aert. Den 25 år gamle tidligere Cyclo-Cross verdensmesteren har vunnet to etapper, og han har også vært bemerkelsesverdig på flere klatringer. Det er liten tvil om at han ville vært Sagans største konkurrent på den grønne trøyen hvis han ikke var en del av Jumbo-Vismas plane om å vinne den gule trøyen. Sagan har vist til variert form i årets ritt, så drømmen om den åttende grønne trøye er per nå litt uklar. Det er Sam Bennett fra Deceuninck-Quickstep som nå har tatt et godt tak rundt den grønne trøyen og det ser ut som Sagan ikke klarer å ta igjen Bennett.

Wout van Aert
Peter Sagan og Wout Van Aert på den 11. etappen av årets Tour. © Profimedia

3. Thibaut Pinot vinner ikke Tour de France i år heller. Årsaken er en ryggskade som han pådro seg fra den andre etappen. Hvis han kommer seg over mandagens hviledag, vil han kanskje prøve å gjenvinne litt stolthet i Alpene med en etappeseier eller to .

For å legge til Frankrikes skuffelse, begikk Julian Alaphilippe en amatørtabbe. Han tok i mot langing for nærme mål på etappe 4, noe som resulterte i en tidsstraff på 20 sekunder som igjen førte til at han mistet den gule trøyen.

Det blir spennende å følge rittet den siste uken og se hvordan samenlagtrytterne takler de tøffe etappene som står for tur når de kommer inn i alpene.

Det gjennomføres regelmessig Covid-19 testinger av hele Tour de France sirkuset. På mandagens hviledag ble alle ryttere testet, og ingen avla en positiv prøve. Til tross for at det ikke ble påvist noe smitte hos rytterne, så testet løpsdirektøren Christian Prudhomme positivt, noe som har tvunget han til å isolere seg i en uke.