Grussykkel vs. landeveissykkel — Hva er forskjellen?

Av Adam Marsal

Mer holdbar enn en landeveissykkel og raskere enn en terrengsykkel. Grussykkel har blitt et populært valg for dem som ønsker å sykle fort på alle typer underlag.   

Uansett hvilket land man bor i, så er det som regel et stort nettverk av veier som ikke holder en like god standard som de mest trafikkerte veiene. Det går an å sykle med en vanlig landeveissykkel på disse veiene, men sannsynligheten for at noe kan skje med sykkelen eller at man faller er stor. Grussykkelen er lagd for å kunne bruke disse veiene i større grad. Det betyr at nettverket og mulighetene for nye turer blir mye større med en gang man har en grussykkel.

Det store spørsmålet er hvor i sykkel-familietreet vi skal putte grussykkelen. For å forklare dette på en enkel måte, så er en grussykkel en blanding mellom en landeveissykkel og en Sykkelkross. Dette gjør at grussykkelen faller inn mellom landeveissykkelen og sykkelkrossen i familietreet. Som mange andre ting kommer ideen fra Amerika. Her er det et stort nettverk av brannveier, som brukes av brannbiler med eventuelle skogbranner. Disse veiene er for grove for en landeveissykkel, men også for raske for en sykkelkross. En blanding mellom en landeveissykkel og en sykkelkross ble løsningen for å benytte flere av disse veiene.

Enkle singeltrails, gårdsveier, grusveier, brostein, asfalt etc. er underlag som en grussykkel er lagd for å håndtere. Det store spennet av underlag som sykkelen håndterer gjør at det er en attraktiv sykkel for mange. Den funker like bra som jobbsykkel, tursykkel, vintersykkel og for mange flere anledninger. Har du sett en grussykkel før?

Geometri

Geometrien er mer avslappende sammenlignet med en landeveissykkel. Gaffelrøret er som oftes høyere og vinkelen på røret er litt slakkere for mer behagelig styring. Kranken er som regel litt lavere en en sykkelkross. Grussykler er også designet med en lengre avstand mellom hjulene, som gir dem bedre stabilitet og komfort. Sittestillingen på en grussykkel er litt mer oppreist enn en landeveissykkel, som gir en bedre komfort over lengre distanser.

The geometry is more relaxed than that of a race bike. The head tube is often taller and the head angle is slicker for more relaxed steering (less twitchy than a racing bike, less responsive on technical off-road sections than a ‘crosser’).

Skivebremser

Alle grussykkler har skivebremser. Denne typen bremser gir mye mer bremsekraft, som gir en økt sikkerhet på forskjellige underlag. Hvis det regner fungerer skivebremsene svært mye bedre enn felgbremsene, som mange landeveissykler har.

Større dekk

Grussyklene er bygd opp med dekk med mer volum og bredde enn en tradisjonell landeveissykkel. Dette gjør at dekkene tåler mer juling, og man kan tillate seg å kjøre litt mindre trykk. I tillegg til økt komfort, får man også litt ekstra bakkeklaring med større dekk.

By removing the rim brake caliper you can easily design a frame and fork able to accommodate bigger tyres. The idea of bigger tyres will give you not only extra comfort on the rough and bumpy roads, but due to their design they also raise the grip on the ground.

Tilleggsutstyr

Mange av grussyklene er utstyrt med gode festemuligheter for tilleggsutstyr som skjermer og vesker. Dette gjør det mulig å bygge en perfekt vintersykkel eller tursykkel.

 

Kanskje du kjøper en grussykkel neste gang du skal ha en ny sykkel?