Slik vil Coronaviruset ramme sykkelindustien

Av Tereza Antonova

COVID-19, også kjent som Coronaviruset, har allerede spredd seg til 42 land. Siste tilfellene rapporteres fra Nord-Italia. Tiltakene som har blitt gjort rundt i verden for å hindre spredningen av viruset, har også påvirket sykkelindustrien. Hvordan er situasjonen, og hvordan vil den utvikle seg? 

Ingen store sammenkomster 

Store begivenheter (og ikke bare de sportslige) blir avlyst over hele verden. Etter utbruddet i Kina ble verdens største messe for sportsutstyr og sportsklær (ISPO) kansellert. Messen skulle opprinnelig finne sted i Beijing. Et av rittene i kvinnenes World Tour serie på landeveien skal flyttes til slutten av sesongen. Rittet skulle egentlig avholdes på Chongming øyen i begynnelsen av mai, men blir flyttet til senere i sesongen. I februar ble det opplyst om at sykkelmessen Taipei Cycle, der over 1200 utstillere møter skulle avholdes på planlagt dato. Nå har arrangøren besluttet å flytte arrangementet til slutten av mai.

Milan – San Remo (2019) © Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Etterhvert som viruset sprer seg utenfor Asia, ser det ut til at større arrangementer i Europa også vil bli rammet av viruset. Nå diskuteres det om sykkelklassikeren Milan-Sanremo, som er planlagt 21. mars skal avlyses eller ikke. Årsaken er flere tilfeller av coronaviruset i Lombardia området.

Sykkelprodusentene

Utviklingen av viruset de siste ukene har allerede vist hvordan sykkelindustrien påvirkes. Et stort antallet arbeidere fra kinesiske fabrikker holdes i karantene, noe som resulterer i rundt 60% reduksjon i produksjonskapasiteten. Fortsetter det slik er det vanskelig å forstå hvordan det skal gå.

Taipei Cycle sykkelmesse på Nangang Exhibition Center i Taipei (2019). © Sam Yeh / AFP / Profimedia

Kina er en stor produsent av råvarer som brukes til sykkelproduksjon, noe som utgjør en åpenbar trussel for alle kunder og sykkelprodusenter utenfor det kinesiske markedet. Det er sannsynlig at forstyrrelsen i forsyningskjeden vil vedvare lenge etter at viruset er behandlet. Problemet vil også ramme selskaper som er til stede på det kinesiske markedet. Disse selskapene vil få betydelig økonomisk tap som følge av fallende etterspørsel.

Vi kan dessverre ikke forutse den totale virkningen coronaviruset vil ha. Det ser ut til at vi fremdeles bare er i begynnelsen av epidemien, så det eneste vi kan gjøre er å ta forhåndsregler for å minste risikoen for at viruset sprer seg mer.