Flaskekampen. Hvor mange har du?

Av Adam Marsal

Det er aldri for sent å starte med noe nytt. Kunne det vært interessant å begynne å samle på drikkeflasker?

På franks eller på sykkelspråket omtales disse drikkeflaskene som «bidon». Bidon betyr «en vannbeholder» som brukes av syklister for å holde seg hydrert når de sykler. Hvis man tar en rask kikk på Facebook finner man fort mange personer som deler bilder av sine bidon samlinger. Mange av samlerne har imponerende samlinger med flasker fra noen av de største stjernene fra sykkelsirkuset. Størsteparten av disse samlerne er franske, noe som ikke er så rart.  De har gode muligheter for å øke samlingen sin betraktelig i løpet av julimåned hvert år. De største gruppene med samlere går under navnene «Collection Cyclisme et Bidons», «Math Vente Bidons Cyclisme» eller «Collection de Bidons».

Før eller senere oppdager de fleste samlere at de når et punkt der det er vanskelig å gjøre samlingen sin noe bedre. For de som samler på sykkelflasker er ikke dette noe utfordring.

Like etter at du har blitt godkjent på en av Facebook gruppene for Bidon samlerne, så kan du begynne å trade flasker med de andre medlemmene. Hvis det er en flaske som mangler i samlingen kan man finne mange flasker til salgs på Ebay. Prisen på disse flaskene er fra 20kr og oppover. Den beste måten å samle flasker blir som det alltid har vært langs løypen av et sykkelritt. Her flyr det flasker veggimellom og rytterne kaster ofte flaskene sine til personer de ser ønsker en ny flaske.

I starten ble det brukt glassflasker som rytterne hadde i holdere på styret. I 1960 ble disse glassflaskene byttet ut med aluminiums flasker som var festet på underrøret. Der har flaskene forblitt, men materialet flaskene blir laget med er byttet ut fra aluminium til plastikk. Materialet flaskene er laget av er ikke det eneste som har forandret seg. Før måtte rytterne selv stoppe for å fylle på flaskene. Stoppene ble også gjerne brukt til røykepause eller påfyll av litt alkoholholdig drikkevarer fra nærmeste bar. I dagens ritt bruker rytterne et stort antall flasker hvert ritt som de får fra servicebilen.

Det har blitt beregnet at 9000 flasker kommer til å bli brukt av rytterne i årets Tour de France. Alle som har lyst på en av disse flasken burde stille seg opp like før en lange sone eller i bund av en bratt oppoverbakke der rytterne ofte kvitter seg med unødvendig vekt. Selv om mange av flaskene blir tatt opp av samlere, så er det mange flasker som ikke blir plukket opp. I tillegg til flasker er det annen emballasje fra mat rytterne putter i seg som bare blis kastet i naturen. Hvis du er opptatt av miljøet og ønsker å hjelpe til med å holde verden ren fra søppel, så kan det kanskje være en ide å plukke søppel etter sykkelritt? Hvis du er heldig så kan du finne flasker i tillegg til søplet, som du kan legge ut på Ebay og tjene litt på. Rytterne har heldigvis blitt flinkere til å kaste søppel i egne soner, så vi slipper for stor forsøpling!