4 tips: Hvordan bruke girene mest mulig effektivt

Av Christopher Ashley

 

Uansett hvor mange gir man trenger, er det de samme prinsippene som gjelder. Mer effektiv og bevist giring vil også forbedre utnyttelsen av kraften man putter ned i pedalene. Her er noen tips fra oss i WeLoveCycling. 

Bytt ofte 

Finn en kort runde for å trene på girskifting. Ideelt sett vil man ha en runde som har noen oppover- og nedoverbakker, samt noen svinger. Øv på å skifte gir så ofte som mulig slik at man lærer seg hvor mye innsats (kraft) man trenger i pedalene til enhver tid.

Etter at man har syklet denne runden noen ganger vil man til slutt fullføre hver runde med samme hastighet, men med mindre innsats. Eller raskere, men med samme innsats. For å få noe ut av dette er det viktig at man er ærlig mot seg selv. Hvis man syns det er vanskelig kan man bruke en sykkelcomputer som vil hjelpe til med å måle hastigheten og kraften. 

Vær i forkant

Hvis man ser det kommer en sving eller en oppoverbakke så burde man skift gir like før svingen eller bakken. Dette gjelder for alle girkasser, enten det er en F1-bil, en lastebil eller sykkel man sitter på. Jo skarpere svingen er eller brattere bakken er, jo lavere gir bør du skifte til.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

New Shimano? #welovecycling

Et innlegg delt av We Love Cycling (@wlcmagazine)

Når man kommer inn med «riktig» gir i svingen eller bakken vil man kunne begynne å tråkke med en gang. Dette fører til at man kan utnytte mer av den farten og kraften man allerede har. Et lettere gir betyr større kraftutak fra beina til bakken, og det vil reduserer belastningen på kjedet og giret.

Unngå skrått kjede

På kassetten bak og drevet foran er de høyeste girene lengst unna rammen, og de laveste nærmeste. Skift til det høyeste giret foran og høyeste på kassetten bak. Da vil du merke at kjedet står veldig skrått (illustrert på videoen) 

Det skrå kjedet fører til økt gnissing mellom koblingene på kjedet, og resultatet er økt friksjon. Dette er noe man bør unngå av to grunner. For det første, energi som genererer varme fører ikke til at det går noe fortere. For det andre sliter dette veldig på tennene på kassetten og drevet. Dette er ikke effektivt for kraften man legger ned i pedalene, og det blir dyrt hvis man må skifte drivverk ofte. 

Det å ha et stort utvalg av gir, fører til behov for større kunnskap om hvordan girene skal brukes. Flere gir kan gjøre sykkelturene dine mer effektive – men ulempen er at man må bruke mer tid på å ta vare på utstyret. Vask drivverket etter en sykkeltur, gjerne hele sykkelen. Den møkken som samler seg opp vil gjøre slitasjen på drivverket større, og dette er greit å unngå.  

Så husk at man burde bruke girene sine effektivt. Skift ofte, og finn en god rutine på hvordan man får med seg mest mulig kraft og fart videre fra svinger og bakker. Får man det til vil dette gjøre at man sparer både krefter og penger på nye slitedeler.