Pass deg for fluer når du sykler

Av Adam Marsal

 

Alle misliker blindpassasjerer, men det er ikke alltid like lett å unngå dem. Så lenge vi sykler, vil det alltid være små insekter som prøver sitt beste for å ødelegge opplevelsen. De angriper oss som oftest i øynene, munnen og hjelmen. I forsøket ofrer de som regel livet. Her er en liste over de vanligste flueangrepene.

 

Eye-bomb

Dette er en spesiell type flue som er avlet opp for å angripe øyet ditt når du sykler uten briller. Hvis du ikke har på briller en dag må du være forberedt på angrep. De er utformet som en kule, og hvis de treffer vil de ødelegge synet ditt i flere minutter. Det vil gjøre vondt, det vil klø, og det vil få deg til å gråte. Når du endelig får stoppet opp etter angrepet må du prøve å pille ut restene av den døde fluen.

Svelgern

Et lignende eksempel, bare mye verre. Noen ganger treffer fluen munnen i stede for øyet. Dette skjer gjerne i raske nedoverbakker når du er så konsentrert at munnen er litt åpen. Fluen kommer som en kule rett ned i halsen, og får deg umiddelbart til å hoste. Når den kommer litt lengre ned kan det føre til brekningen eller at du kaster opp. Hvis du er heldig klarer du å få den opp igjen, men mange ganger må du bare svelge den helt. Det er lite som er så ubehagelig, men det vil gå over etter en liten stund.

 

The Stalker

Selv om den aldri sitter på deg, så virrer den rundt deg. Sannsynligvis på høyde med munnen eller øynene bare for å irritere deg. Omtrent nitti prosent av tilfellene oppstår når du sykler oppover og har behov for å puste dypt med åpen munn. Dette gjør det til en stor utfordring, når du vet at du kan suge insektet i munnen med hvert innpust. Selv om du er irritert og veiver med armene for å få fluen bort er det lite du kan gjøre. Enten kan du gå for og kontrollert puste inn fluen for så å spytte den ut igjen, eller så kan du øke farten og satse på at du sykler fra den.

Snack

På grunn av denne arten anbefales det å sykle med munnen lukket. Dette er lett å si, og vanskelig å gjøre. Når den først kommer seg inn i munnen er den vanskelig å få ut igjen. Fluen vil ende i magen din, på lik linje med den bibelske profeten Jona som endte inne i magen til hvalen.

The Buzzer

Under turen er det ofte en flue som klarer å lure seg inn i hjelpen eller bak stroppene. Der blir den fanget, og prøver febrilsk å komme seg ut igjen mens den bråker. Bråket varer helt til du klarer å dra av deg hjelmen og befrir gratispassasjeren.

 

Copilot

Den lander på armen eller enda verre, på ansiktet ditt.  Når du merker at den er der og prøver å knuse den, tar den bare en liten runde rundt deg før den setter seg godt til rette igjen på samme sted. Slik vil den holde på helt til du bare gir opp og lar den være med på turen.