Hur cykling påverkar din hjärna

Författare Andrea Champredonde

Många cyklar för att det är kul eller bara för att transportera sig. Men cyklingen som träningsform är också populär för att förbättra motion eller gå ner i vikt. Men visste du att de fysiska fördelarna inte är de enda? Vetenskapliga studier visar att cyklingen också bidrar till ditt mentala välbefinnande.

Vi vet att vi mår bättre när vi cyklar, men varför? Vad händer egentligen i våra hjärnor när vi cyklar? Vi reder ut begreppen.

Förbättra ditt humör

Nästa gång du känner dig nere, ryck cykeln och börja trampa. Det behöver inte vara utomhus, även din trainer inomhus är effektiv. Oavsett var du gör det är det viktigaste att du får hjärtat att börja pumpa och blodet att flöda i kroppen.

Alla föds med cannabinoidreceptorer. Ja, samma som reagerar på tetrahydrocannabinol, även känd som THC, som finns i cannabisbaserade föreningar som marijuana. Anandamid i vårt blod fäster vid dessa receptorer. Cykling ökar mängden anandamid i vårt system och skapar en fysiologisk respons.

Den icke-cyklande allmänheten kan kalla denna respons för ”runners high”. Men i vårt fall är det en ”cyclists high”; en fysisk eufori som förbättrar vårt humör, får oss att må bra och ökar vår mental hälsa. Små mängder anandamid finns också i choklad, vilket förklarar varför vi längtar efter det. Även en liten bit är tillfredsställande. Choklad är gott, men cykling är i grunden bättre för dig.

 

Långsam hjärnåldring

Visste du att din hjärna är en muskel? Och precis som alla andra muskler blir den starkare med träning. När du cyklar, stärker du faktiskt din hjärnas förmåga att återväxa neuron och skapa nya anslutningar mellan dem. Och när du åker din cykel, ökar du också produktionen av protein som behövs för att skapa nya hjärnceller, upp till tre gånger mer än en stillasittande person.

Vissa studier har till och med visat att cykling förlänger åldrandeprocessen med upp till fem år. Dess positiva effekter motstår den naturliga försämringen av hjärnfunktionen när vi åldras. Att åka cykel har visat sig ha en anmärkningsvärd effekt på personer med Parkinsons, en neurodegenerativ sjukdom som påverkar hippocampus, som kontrollerar känslor och minne.

Bara några minuter av cykling per dag bromsar konsekvenserna av denna degenerativa sjukdom genom att stimulera vår hjärna på samma sätt som medicin skulle, uppmuntra till tillväxt istället för den progressiva atrofi som sjukdomen orsakar.

Lindra ångest, depression och öka självkänsla

Känner du dig nedstämd? En snabb cykeltur gör underverk. Cykling ökar nivåerna av serotonin och dopamin i våra hjärnor. Båda är signalsubstanser som spelar en viktig roll i hur vi känner oss och hanterar stress. Människor som lider av depression saknar vanligtvis lämpliga nivåer av dessa två komponenter, något som vetenskaplig forskning har kopplat till dålig mental hälsa.

Förutom att hjälpa till att lindra depression och ångest, förbättrar cykling också självkänsla och allmän lycka. Du vinner självförtroende när du fortskrider och ser skillnaden i hur dina kläder passar. Dessutom producerar våra kroppar hormoner, endorfiner och de viktiga cannabinoider som vi nämnde tidigare när vi trampar. Alla dessa bidrar till den cykelhöjning vi känner efter träning.

Att cykla är något du kan göra på egen hand eller med vänner och familj. Oavsett vilket får du fokusera på något annat än problemen i ditt sinne när du sätter dig på cykeln. Njut av att ha genomfört en cykeltur och gör något positivt för din hälsa samtidigt som du främjar hjärnans förmåga att hantera negativ stress.

Tillgängligt för alla

Cykling är bra för din hjärna! Och möjligen det bästa med att trampa pedalerna för din mental hälsa är att det är tillgängligt för alla. Det är lätt att hitta en cykel att cykla på genom dagens cykeluthyrningsprogram eller bara låna en från en vän eller familjemedlem.

Vuxencyklar med tre hjul är ett perfekt val för mer mogna cyklister; eller prova en elcykel, en handcykel eller en liggcykel för att komma igång. Om du inte är motiverad att cykla ensam, är cykling en mycket social aktivitet med organiserade turer på olika nivåer som finns tillgängliga via sociala medier, lokala klubbar eller cykelaffärer.

Cykeln du cyklar på behöver inte vara ny eller fancy, bara funktionell och i en storlek du kan cykla säkert på. Du kan investera i en ny om du upptäcker att de holistiska hälsofördelarna med att cykla är för dig. Även då finns det gott om begagnade cyklar på marknaden. Det behöver inte kosta en förmögenhet att komma igång med sporten för att förbättra din mentala hälsa.

Känn dig inte skrämd och tro att du måste cykla fort. Det måste du inte. Njut av dig själv och respektera dina gränser. Det finns gott om cyklister som du som skulle älska att träffa andra likasinnade cyklister. Du kanske till och med träffar din livskamrat. Vem vet? Bottnen är att cykling är en utmärkt aktivitet som kommer att hjälpa dig att utveckla din hjärna, känna dig bättre och sova bättre.

Hur mycket cykling behöver du göra? 30-60 minuters stadig cykling några gånger i veckan är en bra början. Om du redan pendlar till jobbet, gör gruppturer eller är ute med familjen på helgerna, är du redan på väg. Vid tvivel eller om du har en befintlig eller sekundär hälsoproblem, rådgör med din läkare för att skapa ett säkert program som är anpassat efter dina behov. Cykelgemenskapen ser fram emot att du ansluter dig till oss på vägen till en frisk hjärna och bättre mental hälsa.