5 exempel på hur vår cykelcommmunity stärktes under 2020

Författare Megan Flottorp

Ett år av ofrivillig berg- och dalbana är till ända. När vi ser tillbaka på 2020 känner många förvirring över hur mycket (och lite) som hänt sedan vi optimistiskt ringde in året. Vi är fortsatt mitt i Covid-19 pandemin, som medfört sorg, ångest, ensamhet och förlusten av ett sätt att leva som vi tog förgivet. Men även i mörker finns ljuspunkter. Vad gäller cykling råder inget tvivel om att vår community stärkts under 2020, när vi hittat nya kreativa och inspirerande sätt att samlas kring vår passion.

Fler än någonsin har hittat till cyklingen under 2020, och många cyklister uttrycker djup tacksamhet inför den frihet sporten tillför deras liv. Det är värt att fira! Här är några exempel på hur vår globala cykelcommunity visat solidaritet och styrka i utmanande och osäkra tider.

Online-plattformar möjliggjorde gruppcykling på avstånd

Friends Cycling
Kan vi inte hetsa varandra i skogen kan vi alltid göra det online!  © Alamy / Alamy / Profimedia

Begreppet ”Social distansering”, något de flesta av oss aldrig uttalat före mars 2020, blev snabbt en grundbult i våra liv och relationer. En frustrerande och ensam tillvaro blev verklighet för många, samtidigt som människor skred till verket och bevisade hur motståndskraftiga och anpassningsbara vi faktiskt är.

Sådana exempel på okuvlig mentalitet var Swedish Zwift Riders, Social Distance Cycling Club, och liknande online-nätverk som skapades eller växte snabbt under våren. Så snart vi uppmanades att hålla social distans levde dessa grupper upp i en ambition att fylla tomrummet och signalera till folk att de inte är ensamma. För dig som inte hittat till dessa forum ännu – det är inte försent! Vi rekommenderar dem varmt, då de ger lättillgänglig inspiration, humor och support. Själva arenan för online-cyklingen stavas förstås Zwift.

Cykelsporten erkände sitt mångfaldsproblem och lovade bättring

Utöver pandemin förde år 2020 med sig ytterligare händelser som skulle forma vår omvärld. Det dödliga polisvåldet mot Geogle Floyd och de efterföljande upproren gav följdeffekter för stora delar av samhället – cykelsporten inkluderad. Som svar på de tragiska händelserna steg lag, organisationer och styrande branschorgan fram för att stötta Black Lives-rörelsen och jobba för social jämlikhet inom cyklingen.

Initiativ såsom cykelburna demonstrationer enade tusentals cyklister i solidaritet, och tunga organisationer som USA Cycling och Trek Bikes skapade skriftliga löften om jämlikhet. Vi såg en ökning av förbättringsåtgärder i branschen, med krav på att anställda genomgår utbildning i mångfald och inkludering. The Black Cyclists Network skapades för att uppmuntra personer med minoritetsbakgrund att engagera sig i cykling.

Folk cyklade för att stötta människor i pandemins frontlinje

Förutom att visa solidaritet för rasjämlikhet hittade många cyklister kreativa sätt att samla in pengar för pandemins kämpar genom att helt enkelt cykla. Gärna extrema mängder. 2018 års Tour de France-vinnare Geraint Thomas tog ett tidigt initiativ när han kopplade upp sig mot Zwift från sin inomhuscykel och cyklade 12 timmar per dag – tre dagar i följd. Syftet var att stötta Storbritanniens offentliga sjukvårdsorganisation NHS, och Thomas bjöd in fler att ansluta. En av många som tog sig an den tuffa utmaningen var 12-åriga Mak Larkin, som lyckades matcha de 36 timmarna på trainer, och ensam samlade in över 4700 Euro till NHS.

Zwift agerade snabbt på virusets utbrott och organiserade en serie av välgörenhetsevent i maj, som en del av deras ”Tour for All”. Pengarna som samlades in gick till Läkare utan gränsers krisfond för Covid-19. Organisationer såsom The Bike Project genomförde insatser för att leverera cyklar till flyktingar, för möjlighet till säkrare transport än i kollektivtrafiken. Detta är bara några av hundratals exempel på hur människor använt sina cyklar för att mildra pandemins framfart, och visat att vår globala cykelcommunity är starkare än elaka virus.

Vi pratade om mental hälsa och hur den kan förbättras

Många av välgörenhetsinitiativen betonade också cyklingens betydelse gäller att upprätthålla en god mental hälsa. De restriktioner som infördes med anledning av pandemin innebar att många av våra vanliga metoder för att hantera stress och höja humöret, såsom sociala aktiviteter och gym/idrottsföreningar, blev otillgängliga. Lägg därtill isolering och oroskänslor. Många reflekterade över kopplingen mellan cykling och mental hälsa, och kände behov av att dela insikten och på så sätt inspirera andra att må bättre.

En undersökning på uppdrag av BikeRadar och CALM visade exempelvis att 87 procent av cyklisterna hade cyklat för att öka sitt välmående i karantänperioder. Över en tredjedel av deltagarna erkände att de upplevt psykisk ohälsa sedan karantänen inleddes, men nästan nio av tio var överens om att cyklingen haft positiv inverkan på deras mående och förmåga att anpassa sig till det rådandet läget.

Nio av tio är överens om att cykling har en positiv inverkan på vår mentala hälsa. ©Agnes Maltesdotter

Städer och politiker började lyssna till cyklisternas behov

Oavsett om avsikten var mental hälsa, träning, transport eller nöje har människor cyklat som tokar under 2020. Cykelbranschen gjorde ett ordentligt tillväxtår, med rekordförsäljning hos både butiker och e-handlare. Även om utvecklingen känns logisk för oss redan frälsta var det positivt överraskande att kommunledningar och rikspolitiker noterade cykeltrenden. Sakta men säkert initierades åtgärder och utredningar som ska göra våra städer mer välkomnande för tvåhjuliga resenärer.

Städer runtom i världen, från Bryssel till Mexico City, investerade kraftigt i cykelvänlig infrastruktur, med fler cykelbanor och sänkta hastighetsgränser. Frankrike lovade sina invånare 50 euro i bidrag för cykelservice, så att de är redo att använda cykeln som transportmedel när karantänen är över. Vi verkar helt enkelt överens om att cyklar är bra för alla. Låt oss hoppas att den attityden följer med oss hela 2021!