Fuskas det verkligen mindre?

Författare Christopher Ashley

Cykelvärlden, fans och cykelpress blir mer och mer medvetna om fusk. När dopingtesterna är hårdare än någonsin verkar det medicinska fusket faktiskt ha avtagit. Men det finns andra sätt att fuska. 

Vassa armbågar

2017,  blev Sagan diskad på TdF och kommisarien hänvisade till paragraf 12. 104, Sagans högra armbåge skulle enligt beslutet ha orsakat Mark Cavendishs vurpa, uppsåtligt eller inte. Sagan fick åka hem. En oändlig mängd videoanalys påbörjades, både riktigt proffsiga klipp med utförlig analys av varje ruta och en hel del amatörer med massor av tyckande.

Det vi kan se i den här analysen är att det inte går att bedöma huruvida Sagan var medveten om var Cavendish befann sig. Det går inte heller att bedöma någon form av uppsåt. Kan man ens påstå att någon av cyklisterna hade uppsåt, att skada den andre? Det här klippet är en av de bättre analyserna. En sak kan vi säga och det är att det går hett till när det spurtas.

Skallen

Under Touren 2010 blev Mark Renshaw diskad och utplockad från tävlingen. Juryn ansåg att Renshaw hade skallat Julian Dean och efter att ha kollat på klippet så är det mycket som tyder på att så var fallet. Julian Dean såg ut att just på den etappen kunna utmana Cavendish, men Mark Renshaws vinnarskalle verkade vara för hård, även lite för hård för Mark Renshaws bästa tydligen.

Även i somras blev det lite stökigt i klungan, både Luke Rowe och Tony Martin fick åka hem med svansen mellan benen. Videon visar den händelse som ledde till diskvalificering men det blir också tydligt hur osportsligt vissa cyklister kan agera, det kan många fans också se som fusk. Vem som gjorde mest fel blir i det här läget ointressant, båda hade ett tydligt uppsåt.

Spiondrama i den alternativa sanningens tid

Bryan Fogels fantastiska dokumentär Icarus tydliggjorde hur internationella nätverk påverkade cykelsporten och resten av all idrott. Dopingproblematiken påverkar en stor del av all idrott och filmen visar upp metoder för att manipulera dopingprover som känns som tagna ur en spionfilm från åttiotalet. Metoder för att manipulera tester även när de förvaras i ”säkra” behållare kombineras med hemliga ingångar till labbet.

Efter att många politiker anammat den alternativa sanningen kanske testandet blir ointressant om förtroendet för testlabben försvinner. Om man inte litar på den som utför testet spelar inte Heller resultatet särskilt stor roll.

Vetenskapsförakt

Kolla in det här klippet från TEDtalk det handlar om vår oförmåga att förstå statistik, och än mindre förstå medicinska termer och vetenskap. Om nu WADA helt säkert kommer att hitta alla förbjudna substanser som finns i ett prov, varför har vi fortfarande problem med doping?

Det är lätt att hålla med Wiggins om att det enda vi vet om Froomes Salbutamol-fall är att han friats från de misstankar som fanns efter ett test där han hade för höga halter av en astmamedicin som han fick ta. Det verkar som om de fans som inte vill se Froome tävla inte heller förstår de regler som UCI har. Dessutom litar dom inte på WADAs vetenskapliga bedömning. Innan man börjar fundera på att skaffa sig en egen åsikt i frågan kan den här artikeln vara ett bra ställe att börja sin förkovran.