5 dyraste cyklarna!

Författare Bonnie Friend

Det spelar ingen roll vilken som är din drömcykel. Den är troligtvis inte lika dyr som någon av cyklarna på vår lista över de fem dyraste cyklarna som sålts. Att dom två dyraste cyklarna såldes på auktion med hjälp av Lance Armstrongs namn kan ha förändrat i värde ganska snabbt efter försäljningen, dom såldes innan han åkte fast! Konstigt nog har trenden med svindyra cyklar avtagit de senaste åren.

Trek Butterfly Madone

Trek Madone var den cykel som Lance Armstrong cyklade på mot slutet av sin karriär. I butik kostade standardversioner av cykeln mellan. 30 000 och 100 000 kronor. Inga jättebilliga cyklar direkt men i jämförelse med den Trek Butterfly Madone som Lance använde under touren 2009 och som sen auktionerades ut på Sothebys är det småpengar. Cykeln auktionerades ut för att samla in pengar till Livestrong, den organisation Lance startade för att samla pengar till cancerforskning, det kan ha varit en anledning till att plånböcker öppnades lite extra. Cykeln hade dekorerats av konstnären Damien Hirst med bland annat äkta fjärilsvingar. När klubban slog i auktionshusets pulpet var högsta budet närmare 5 miljoner kronor. Konstverket provocerade många som ansåg att fjärilarna dödats bara för att dekorera en cykel men åtminstone gick pengarna till ett gott ändamål.

Trek Yoshimoto Nara

Ännu en cykel såld med Lance Armstrongs namn och en konstnär som lockbete. Konstnären Yoshimoto Nara gick loss på en Trek tempocykel. Cykeln var vid tillfället dessutom en konceptcykel. När Sothebys tog hand om cykeln lyckades den klubbas för runt två miljoner som gick till Livestrong Foundation. Det var 2009.

Auramania Crystal Edition Gold Bike

En cykel vars värde kanske i större utsträcknings skapas av egna meriter. Billig i jämförelse med de två tidigare nämnda cyklarna men rejält blingad. Auramania Crystal Edition Gold Bike har ett pris satt helt utan inblandade kändisar. Men nog med guld och glitter för att bli en kändis, 600 kristaller från Swarovski och guldpläterade metalldelar. Givetvis är sadeln från Brooks och cykeln har tio års garanti. Är du sugen så kostar den strax under miljonen. Ett fynd!

Chrome Hearts X Cervelo Mountain Bike

En omarbetad version av Cervelos triathloncykel, för 600 000 kronor. Nu var det tio år sedan den såldes men dyrt ändå. Alltså ungefär tio gånger så dyrt som originalet. Chrome Hearts edition är inget annat än en sjukt pimpad tri-cykel. Sadeln är custom och i riktigt läder. Att det i Cervelos garanti uttryckligen står att en omlackerad cykel saknar garanti verkar inte påverka priset. Hur mycket den är värd idag vågar vi inte gissa på men troligtvis har den inte ökat i värde.

eRockit’s Electric Assist Bicycle

2008 var det världens dyraste elcykel. Och enligt det svenska regelverket är det inte ens en cykel. maxhastigheten på 80 kilometer i timmen kanske lockar men priset var ännu högre än maxhastigheten cirka 350 000 kronor. 2008 kostade de mer avancerade elcyklarna runt 50 000 kronor men då var eRockits version var så hightech att den blev skitdyr. Idag skulle den nog inte anses vara särskilt avancerad, men ful skulle den fortfarande vara.