Fel cykelinställningar – och hur du fixar dem

Författare Christopher Ashley

Att betala för en bikefit är inte billigt, men vi rekommenderar alltid professionell rådgivning om du är orolig över skador vid cykling. Är problemen mindre justeringar snarare än stora bekymmer, kommer här några tips på hur du kan fixa dem själv.

Charlie Chaplin-knän

Dina knän pekar utåt när du trampar, lite som Chaplins berömda vaggande. Du kanske inte känner någon smärta men det ser märkligt ut och du slösar energi, och dina lår bränner när du kör långa backar eller höga stigningar. Oroa dig inte, du är ingen vekling – det är bara din sadel som är för låg.

Lösningen på problemet är att försiktigt höja sadeln i små steg tills dina ben är parallella med ramen i varje tramp. Att trampa i både hög och låg kadens blir avsevärt mycket lättare. Njut av dina extra watt!

Värkande händer

Du har tittat på en massa YouTube-klipp om hur man sitter i bocken men dina händer gör ont efter tjugo minuter in i passet. Du blir snabbt sliten trots att ditt styre är rätt inställt så du måste vara en vekling, eller hur? Fel. Låt oss titta på din sadelposition.

Om din sadel sitter för långt bak eller lutar nedåt det minsta, är risken att din tyngdpunkt hamnar för långt fram och dina händer får ta en större vikt. När sadeln är i våg och rätt positionerad, släpper även värken i händerna.

Stel nacke

Att hålla ögonen på vägen är livsviktigt, så när nacken smärtar och du gärna vill sänka huvudet blir du en risk för både dig själv och andra trafikanter. Problemet är att du sträcker dig för mycket.

När du cyklar ett lopp och din nacke blir trött halvvägs är det nog bara en fråga om att bygga upp din bålstyrka – men om du har en ny cykel och inte brist på erfarenhet, bör du testa en kortare styrstam.

Ostadiga höfter och trötthet i ländryggen

Det är en fin gräns mellan utmattning och smärta, men om du har känningar i ländryggen och dina höfter gungar från sida till sida, beror det troligen på att din sadel är för hög. Sänk sadeln 3 millimeter åt gången och cykla på platten i ca 10 minuter. Om du fortfarande gungar, sänk sadeln igen.

Om du börjar cykla som Charlie Chaplin (se ovan) har du sänkt sadeln för lågt. Att få till det är knepigt eftersom du inte är ute efter ett positivt resultat – du försöker bli av med ett negativt. Du måste helt enkelt cykla ett tiotal mil innan du kan vara säker på att du har rätt inställning.

Känningar i knän

Känningar i baksidan av knäet eller sporadisk men huggande smärta vid sidan av det är troligen på grund av för hög sadel – så justera höjden som du skulle gjort för ostadiga höfter. Ett annat område som du även bör kolla upp är din kloss- och skoposition i förhållande till pedalen.

Dina tramptag ska inte göras med tårna. Titta istället på proffsen och se hur de trycker ner pedalen med hjälp av hälen, vilket aktiverar vadmuskeln, som i sin tur genererar mer kraft från baksida lår och sätesmuskulaturen, och i slutändan minskar risken för knäskador.