Den stora gummi-guiden om däck

Författare Adam Marsal

Den här artikeln handlar om cykeldäck. Det är väldigt vanligt att MTB-cyklister endast förstår däck som används på mountainbikes, medan landsvägscyklister oftast bara känner till de däck som är på landsvägscyklar. Men i slutändan är det ju bara gummidäck. Så låt oss sammanfatta det hela, utifall en kollega som inte har någon aning om cyklar skulle fråga en passionerad cyklist som du om råd.

Det här ämnet handlar inte bara om landsvägscyklar och MTB. Barncyklar, BMX, trekkingcyklar och andra cyklar måste också vara utrustade med däck. I allmänhet kan vi skilja däck baserat på deras storlek, vilket bestäms i antingen millimeter eller tum och standardstorlekarna sträcker sig från 10 till 29 tum. Ett hjul har en viss diameter, något som är väldigt viktigt att vara medveten om när du köper ett nytt däck. Å andra sidan kan du alltid välja en annan däckbredd, bara du ser till att ett bredare däck passar mellan framgaffeln  och i bak på din cykel…

Den oroliga fadern och hans skramlande son

Allt började 1888 tack vare den skotske veterinären John Boyd Dunlop, som inte kunde stå ut med det skramlande ljudet av sin lille sons trehjuling när den åkte över stenar, eller fårorna som den lämnade på den välskötta gräsmatta. Så han tog en bit gummislang, fäste den på hjulen och blåste upp dem med luft. Hjulens rullmotstånd minskade och gjorde dem mycket snabbare. Dessutom försvann ljudet av det irriterande skramlet och trädgården liknade inte längre ett plöjt fält. I december samma år hade Dunlop sin uppfinning patenterad och fortsatte sedan utvecklingen med att sätta en ventil på gummit. Hans luftfyllda slang ersatte sedan de solida gummiband som användes vid den tiden, och det tog inte lång tid innan gummislangen fick sitt genomslag i tävlingar runt om i världen. År 1890 publicerade tidningen Sport and Play en artikel som hävdade att Dunlop inte var den första som uppfann dessa slangar och uppgav att en liknande princip hade utarbetats av en annan skott som hette Robert William Thomson. Nyheten visade sig vara sann, vilket resulterade i att Dunlop förlorade exklusiva rättigheter och uppfinningen blev därmed tillgänglig för allmänheten. Idén togs sedan upp av bröderna Michelin, som uppgraderade däcket genom ångvulkanisering vilket i sin tur gjorde det möjligt för dem att göra mönstrade däck som vi känner till dem idag.

J.B. Dunlop (1920)

Vinande på vägen

Detta hände för mer än hundra år sedan och däcken har utvecklats något under tiden. Tack vare utvecklingen inom området har vägarna nu tre olika alternativ att välja mellan: det klassiska däcket med innerslang, tubdäck och tublöst. En annan sak att tänka på är däckets bredd. Gummiblandningen som däcken är gjord av, kanttråden, kvaliteten på det material som används och mönstringen är några av de kriterier som du även bör ta hänsyn till.

Tubdäck

Landsvägscyklister använder oftast de klassiska däcken med innerslang, också känt som kanttrådsdäck. Det är ett välkänt utförande: Du sätter däcket på fälgen och pumpar upp slangen. Däcket är fäst vid fälgen med en så kallad kanttråd. Du kan välja mellan två alternativ, som avgör hur lätt det är att byta däcket och hur lättförvarat det är. Kanttrådsdäcket är det äldre och billigare alternativet. I detta fall är kanttråden i själva verket en cirkelformad ståltråd som förhindrar att däcket släpper från fälgen. Ståltrådsalternativet sparar på dina kostnader, men däcket kommer att bli tyngre och går inte att vika eftersom tråden bibehåller sin cirkulära form. Därför är däck med kanttråd av Kevlar-fibrer ett smidigare alternativ. Dessa däck är inte bara lättare, den kan också vikas ihop till ett litet paket och blir lättare att transportera. Nackdelarna är dock att det är lite svårare att montera däcket och priset är högre, vilket man bör ta ställning till.

Tublösa däck

Ett tublöst däck är ett mer avancerat alternativ och som namnet antyder saknar innerslang, i och med att fälgen och däcket är konstruerade för att vara lufttäta. Fördelen med detta alternativ är att det inte finns någon oönskad friktion mellan däck och fälg. Tack vare detta har slanglösa däck lägre rullmotstånd än ultralätta tävlingsdäck med innerrör. Utöver det kan tublösa däck med fördel ha lägre lufttryck, vilket statistiskt minskar risken för punktering. Om du dessutom har en punkteringsspray som omedelbart förseglar hålet, får du ett väldigt tillförlitligt alternativ. Med det sagt kan vissa av er bli avskräckta av den något besvärliga och tidskrävande installationen, eller det faktum att du behöver en speciell fälg och ett speciellt däck för att använda det tublösa systemet.

Tubdäck

Det finns många inbitna cyklister som fortfarande håller kvar vid tubdäck, där slangen sys ihop med däcket för att sedan limmas på fälgen. Tubdäck är fortfarande populära idag på grund av hur de tar kurvor och sitt låga rullmotstånd. Sanningen är dock att moderna kanttrådsdäck har kommit ikapp tubdäck på dessa fronter, vilket gör sådana argument mindre viktiga. Å andra sidan är det en klar fördel med tubdäck vid punktering. Även om luften går ur fort, är det fortfarande möjligt att cykla med däcket då det är limmat på fälgen och därmed inte glider av. Detta gör det möjligt för professionella cyklister att vänta tills servicebilen kommer eller cykla till en plats för att laga punkteringen. Eftersom det inte behövs några fälgväggar för att upprätthålla trycket väger däcket mindre, vilket är ytterligare ett argument för tubdäck.

Å andra sidan är hanteringen av tubdäck lite svårt. Det måste limmas på fälgen, vilket är mycket mer krävande än att montera ett vanligt däck. Dessutom är ett tubdäck svårare att laga. Vid en mindre punktering kan däcket räddas med hjälp av lagningsvätska, i alla andra fall är den enda lösningen att köpa ett nytt tubdäck. Sist men inte minst bidrar den komplexa tillverkningsprocessen till ett högre pris.

Storlek och bredd

Den vanligaste diametern är 622 mm eller 700c. En enhet som är lite otydlig idag då det är ett gammalt franskt mått, men som överraskande nog används i cykelvärlden.

Däremot är däckbredden inte ristat i sten. Både smala och breda däck har sina fördelar, och det är upp till dig att välja de kvaliteter som passar dina behov.

Ett smalt däck är användbart vid högre hastigheter eftersom luftmotståndet är lägre. Dessutom ger det rullande däckets låga vikt bättre acceleration, något som är till nytta om du vill skall göra en utbrytning eller behöver täppa en lucka.

I konstant fart blir fördelarna med bredare däck uppenbara då de är betydligt bekvämare och sparar på cyklistens energi. Till och med proffscyklister har nyligen börjat använda däck. Den vanligaste däckbredden är 23 mm, men många cyklister, inklusive proffs, cyklar nu med däck som är 24 eller 25 mm breda.

Kontakt eller hållbarhet?

Ett däcks beteende påverkas även av den sammansättning det är tillverkad av. Mjuka sammansättningar har bättre kontakt så att de håller sig bättre på vägen. Tyvärr slits de snabbt och måste bytas ofta. Idag är landsvägsdäck gjorda av olika sammansättningar för att uppnå bra utväxling, grepp i kurvtagningar och lång hållbarhet.

Varje däck har ett specifikt TPI-värde (trådar per tum), vilket indikerar trådarnas täthet i däcket. Ju högre täthet desto högre kvalitet på däcket. Sådana däck har lägre rullmotstånd, god körbarhet och bättre punkteringsmotstånd.

Utanför vägen

En hel del av det du har läst gäller också mountainbikes, förutom allt som har med tubdäck att göra. På grund av deras bräcklighet skulle tubdäck snabbt punkteras. Tidigare har mountainbike-cyklister använt 26 tums-hjul, men dessa har till stor del ersatts av större 27,5 ”eller 29”. Det har visat sig att hjul med större diameter är mycket snabbare med lägre rullmotstånd och bra kontroll.

Mindre hjul, 27,5″ används mest vid aktiviteter där cyklisten åker utför, till exempel downhill MTB eller freeride. 29″ hjul dominerar tävlingar som kräver mer trampande, som Cross-Country, maraton- och etapplopp. Dessutom kunde man i år för första gången se ett par 29″-hjul på downhill MTB, en premiär som såg väldigt lovande ut. Det verkar som att storleken trots allt spelar roll.

Europeisk Cross-Country Mountainbike Mästerskap i Moskva

Allt handlar om mönstringen

En viktig aspekt av MTB-däck är segheten i sammansättningen och mönstringen. Anledningen till det är att mountainbikes är mycket mer mångsidiga, och däcken körs på olika typer av underlag, medan landsvägscyklar mest kör på … vägar. En tumregel är att ju mer utmanande underlaget är, desto bättre är det att ha ett brett däck med djupare mönster.

Nyligen har 27,5+ däck som liknar ballonger uppkommit. De är bekvämare, har bättre stötdämpning och kontakt kombinerat med en lämplig utväxling. Mjukare sammansättningar får bättre fäste på en torr sten men slits snabbt. När du cyklar i stan behövs ett smidigt däck med minsta möjliga motstånd, något som inte funkar en regnig dag bland lera och rötter. Vid cykling i leriga förhållanden rekommenderas att man använder däck med djup mönstring som blir rena medan hjulet snurrar.

Om du har kommit fram till slutsatsen att det inte finns något fantastiskt allsidigt däck för mountainbikes, har du helt rätt. Även om det går bra att bara använda en mönstring under normala förhållanden, så finns det cyklister som åker i extrema förhållanden, till exempel i utförsbackar eller i bike parken, och har därför andra däck i bilen som de byter utefter väglag. Olika tycker efter olika smak, och i slutändan måste alla ta reda på vad som passar dem bäst.