Bilarna i Tour de France

Författare WeLoveCycling

Tour de France-cyklister behöver vård och det gör också deras cyklar. Škoda levererade 250 bilar 2016, totalt 2,8 miljoner km – en kortege som skulle göra vilken president som helst avundsjuk. Men vad är det alla bilar gör?

De gula neutrala servicebilarna

Om din cykel blir defekt har du användning av en bil som är lätt att se i folkmassan och denna hjälp kommer i form av en gul Škoda OCTAVIA med Mavic-dekor – de är tillräckligt stora för att transportera vatten, hjul och hela cyklar för nödsituationer.

Christopher Froome får en cykel från Team Sky-lagbilen efter en vurpa på den 178 km långa 12: e etappen av Tour de France 2016 mellan Mont Pellier och Mont Ventoux.

År 2010 kraschade Jens Voigt så våldsam att hans cykel inte kunde repareras – han tog då en Mavic-cykel på taket på närmaste gula Škoda, och även om den var flera storlekar för liten för honom, var den tillräcklig för att han skulle kunna fortsätta loppet .

Tävlingsledarens röda bil

Som du kanske har förväntat sig, kör Christian Prudhomme Škodas toppmodell SUPERB – men i en mycket unik version. Prudhommes Superb har ett skräddarsytt soltak som gör det möjligt för tävlingsledaren att utföra sina olika uppgifter, som till exempel att vinka flaggan i starten av varje etapp för att signalera den officiella starten.

Den röda Superben är också utrustad med specialhållare för champagneglas och ett skräddarsytt kommunikationssystem, så Prudhomme kan skåla för cyklisterna och hålla kontakt med lagen.

Kommunikation, smidighet och säkerhet

Förutom Mavics neutrala servicebil finns det två bilar per lag som följer fältet. Bilens ordning bestäms av varje lagkaptens position.

Prudhomme håller kontakten med alla bilar, varav de flesta är OCTAVIA, vilket ger dem information om tävlingen. Kommunikation mellan bilarna är avgörande eftersom avbrott och krascher måste rapporteras så att servicebilarna kan få utrymme för att förflytta sig framåt eller bakåt efter behov.

Team Dimension Data-cyklisten Mark Carvendish pratar med lagbilen under fjärde etappen av Tour de France 2016.

Varje Škoda är en verkstad på hjul och bilarna måste vara smidiga nog för att kunna ta sig mellan motorcyklar, grupper av cyklister, tv-lag och andra assistenter när en cyklist är i nöd. Ju fortare bilarna kommer fram till cyklisterna, desto snabbare kan de återvända till sina lag, sponsorer och fansens stora glädje.