En avokado om dagen holder kardiologen unna

Av Jiri Kaloc

Har du noen gang lurt på om å legge til en enkelt matvare i kostholdet ditt kan gjøre en forskjell? En ny studie testet nettopp dette. Det viser seg at det lønner seg å spise én avokado per dag. La oss se nærmere på hva det gjør med helsen din.

Forskerne utviklet et 6 måneder langt eksperiment som involverte mer enn 1000 overvektige deltakere. Halvparten av deltakerne spiste 1 avokado hver dag, mens den andre halvparten begrenset avokadoforbruket til færre enn 2 per måned. Forskerne målte deltakernes magefett så vel som organfett ved hjelp av en veldig presis MR-måling, og de tok blodprøver før og på slutten av studiet. Hver deltaker ble bedt om å huske sitt 24-timers diettinntak ved 8, 16 og 26 uker for å evaluere hvordan deres generelle kosthold endrer seg som et resultat av denne intervensjonen.

Avokado senker det dårlige kolesterolet

Dette var den største og mest omfattende studien til dags dato om helseeffekter av avokado. I motsetning til tidligere studier fant den ingen forskjeller i vekt og fett mellom de to gruppene av deltakere. Dette er et flott resultat, spesielt fordi avokadogruppen hadde et senket dårlig kolesterol.

«Selv om en avokado om dagen ikke førte til klinisk signifikante forbedringer i magefett og andre kardiometabolske risikofaktorer, resulterte ikke inntak av en avokado om dagen i kroppsvekts økning. Dette er positivt fordi det å spise ekstra kalorier fra avokado ikke påvirker kroppsvekt eller magefett, og det reduserer totalt kolesterol og LDL-kolesterol litt» sier Joan Sabaté, medforfatter av studien.

Resultatene viste at daglig avokado reduserte totalkolesterolet med 2,9 mg/dL og LDL-kolesterolet med 2,5 mg/dL. Forhøyet LDL-kolesterol har blitt etablert som en av de viktigste risikofaktorene for hjertesykdom. Denne enkle handlingen med å spise en avokado om dagen kan hjelpe folk å komme under de anbefalte 100 mg/dl-nivåene for LDL-kolesterol.

Det å spise én avokado per dag lønner seg.

 

Avokado forbedrer den generelle diettkvaliteten

Studien fant også at daglig spising av avokado forbedret den generelle kvaliteten på deltakernes dietter med åtte poeng på en 100-punkts skala. Gruppen som spiste en avokado om dagen, hadde et høyere inntak av fiber og fett og et lavere inntak av karbohydrater og protein.

«Overholdelse av kostholds retningslinjene for amerikanere er generelt dårlig i USA, og funnene våre tyder på at å spise en avokado per dag kan øke den generelle diettkvaliteten betydelig. Dette er viktig fordi vi vet at en høyere kostholds kvalitet er assosiert med lavere risiko for flere sykdommer, inkludert hjertesykdom, diabetes type 2 og enkelte kreftformer, sier medforfatter Kristina Petersen.

Det er viktig å merke seg at deltakerne kun ble observert i over 6 måneder. En lengre tidsperiode kan ha vist ulike resultater, spesielt når det gjelder organfett som tar lengre tid å endre. Men selv disse resultatene gjør en tiltalende sak for avokado.

Måter å legge til avokado i kostholdet ditt

Hvis du tenker på måter å inkludere avokado oftere, kan du sjekke ut noen av oppskriftene våre, for eksempel egg med solsiden opp med avokado og fetaost eller guacamole er populære måter å nyte avokado på. Men denne smakfulle frukten fungerer utmerket på toast, i salater, i supper eller til og med bare krydret med litt salt og pepper.