7 utrolige sykkelrelaterte verdensrekorder

Av Martin Atanasov

Sykling er fantastisk, og det vet vi alle. Men fra tid til annen er det folk som minner oss om hvor ekstraordinær sykling kan være. Vel, de fleste av dem er fantastiske på Tour de France-stigninger, i Giro d ‘Italia-angrep eller rett og slett leggsprengende spurter på slutten av et verdensmesterskap. Ikke minst er det de som går utover det ekstraordinære og gir oss fantastiske forestillinger som også ender opp som verdensrekord. Så la oss ta en titt på de syv mest utrolige sykkelrelaterte verdensrekordene.

334.6 kilometer i timen på sykkel

Visste du at gjennomsnittshastigheten til en F1-bil er 260 km/t? Det er altfor sakte for Bruce Bursford, den nåværende innehaveren av sykkelverdenens hastighetsrekord, som klarte å slå F1-gjennomsnittshastigheten med 75 km/t. Han klarte å komme til 334,6 km/t ved å tråkke på en sykkel som ble slept til 160 km/t og var peset resten. Rekorden ble gjort på et flatt innendørs underlag, men likevel er det utrolig å tråkke i denne hastigheten. Jeg lurer på om ikke Bursford faktisk er en cyborg.

Denise Mueller-Korenek har hastighetsrekorden fra stillestående da hun klarte å nå de tankevekkende 296 km/t. Hun ble ikke tauet, men Mueller-Korenek hadde dragsuget fra et motorisert kjøretøy foran. Kan du tenke deg å sykle i 300 km/t? Jeg føler meg livredd hver gang jeg går over 70 i en nedoverbakke, så for å gå 4 ganger fortere, ville jeg absolutt trenge å bytte bukser etterpå.

Lengste distanse syklet på et år

Å sykle fort er ikke det sykling handler om, spesielt når du skal sykle fortere enn en F1-bil. Utholdenhet er det som teller, og i nesten 90 år var legendariske Tommy Godwin på toppen av listen da han klarte å tilbakelegge distansen på 120 805 km i 1939. Rekorden hans sto fast helt til den amerikanske rytteren Kurt Searvogel slo den med under 2000 kilometer i januar 2016. Syklisten fra andre siden av havet klarte å tilbakelegge 122 473 km på et år, men dessverre for ham så Amanda Coker fra North Caroline triumfen hans og ble inspirert. Fem måneder etter at han var ferdig, startet Amanda sitt forsøk på å slå rekorden. Hun gikk gjennom kvinnerekorden på noen måneder og slo herrenes. Med 40 dager igjen passerte hun Searvogels prestasjon, og på den 365. dagen gikk hun ytterligere 16 000 km. Hun avsluttet året med 139.326,06 km. Det er omtrent 382 km per dag. Vi dødelige er bare overlatt til fantasien vår.

Høyeste bunny hopp

Bunny hopping er viktig for alle som vil sykle i fjellet. Det er en av de ferdighetene som kan hjelpe deg å få kontroll, mestre balansen din og hjelpe deg å unngå uventede hindringer på veien. Så, naturlig nok, når det er et nyttig trekk, er det en fyr som ønsker å ta det til det ekstreme. Med bunny hopping var dette Rick Koekoek. Nederlenderen sjokkerte verden med den høyeste kaninhoppen noensinne. I juli 2017 klarte han å hoppe 1,45 meter med sykkelen. Han kan praktisk talt hoppe over busker og små trær i fjellet, noe jeg synes er ganske nyttig. Koekoek gjorde det fra stillestående posisjon, så sannsynligvis ville det være vanskeligere når man beveger seg, men likevel er det imponerende å komme seg over en stein på 1 meter uten å måtte gå av sykkelen.

Rick Koekoek utførte det høyeste bunny-hop noensinne. © Profimedia

 

Lengste distanse syklet på 24 timer

Hva er den lengste distansen du har tilbakelagt på sykkelen din på 24 timer? Hvis det er mer enn 941.873 km, bør du ringe Guinness rekordbok siden dette er verdens beste prestasjon så langt. Den østerrikske ultrasyklisten Christoph Strasser satte rekorden på en sveitsisk velodrom 14. oktober 2017. Han klarte å holde en gjennomsnittshastighet på 39,25 km/t, noe som, selv om det er på en velodrom, er utrolig. Hvis du tenkte «hold på ølet mitt, jeg skal slå det», husk at å ha en puls på 150+ i 24 timer kan vise seg å være dødelig for de fleste. Før han forsøkte rekorden, gjennomgikk Strasser flere høyprofilerte utholdenhetsløp da han holdt rekorden for den raskeste Race Across America på bare 7 dager, 15 timer og 56 minutter. Dette var imidlertid ikke hans nyeste rekord. I 2017 tilbakela han bare 941,873 km.

I juli 2021 bestemte Strasser at 942 km i 24 timer var en forlegenhet, så han gjorde et nytt forsøk på rekorden. Strasser slo rekorden sin med 84 km og noterte en distanse på 1.026,21 km. Gjennomsnittshastigheten hans var 42,76 km/t, så lykke til alle utfordrere.

Mest høydemeter på 48 timer

Kan du tenke deg å bestige Everest med sykkelen din? Selv om dette helt sikkert vil bli klassifisert som et selvmordsforsøk, er det mye tryggere å faktisk oppnå høyden til den høyeste toppen på jorden i 24 timer. Det ble stadig mer populært med fremveksten av Strava-brukere som begynte å utfordre hverandre til å gjøre forskjellige utrolige oppgaver. Everest var imidlertid alt for liten for Craig Cannon som fikk svimlende 29 623,3 m på 48 timer. Fyren, som begynte å sykle bare et år tidligere, klatret den samme San Francisco-bakken 228 ganger på bare to dager.

Lengste wheelie

Mens alle tidligere rekorder fortjener beundring og virkelig høres utrolig ut, er noen sykkelrekorder rett og slett utenkelige. For eksempel den til Kurt Osburn som er bedre kjent som bakhjuls kongen. Den amerikanske syklisten har gjort flere rekorder på bakhjulet, den første er tidenes lengste non-stop wheelie – 11 timer. Jeg er ikke sikker på om jeg kan sykle så lenge på to hjul, men det er ikke poenget. Det var imidlertid bare en oppvarming for Osbourn som bestemte at 11 timer på ett hjul er altfor kort tid, så han tok opp en kyst-til-kyst-reise i USA, som tok ham 74 dager. Men selvfølgelig kan ingen mann overleve 74 dager uten søvn, så han var ikke på sykkelen hele tiden. Dessuten hadde han fire separate punkteringer, og interessant nok var en av dem på forhjulet hans. Jeg har ingen anelse om hvordan dette skjer når hjulet er i luften, men jeg har heller ingen anelse om hvordan noen kan gjøre 4569,89 km på bakhjulet, så jeg antar at det er rettferdig.

Flest trappetrinn klatret på sykkel

Når vi snakker om klatring, kan vi ikke gå glipp av folk som ikke liker å gå i trapper til fots. Vel, Krystian Herba var en av dem. Han fant imidlertid en bedre måte å bestige etasjer på uten å bruke heis – han brukte ganske enkelt sykkelen. Så, for å gjøre det åpenbart, klatret han 2754 trinn på 1 time og 22 minutter med bare sykkelen. Han klatret faktisk Shanghai World Financial Center i Kina, fra topp til bunn. Det er 100 etasjer på en sykkel, oppover. Jeg lurer på om han gikk ned samme vei eller om han brukte heisen.

Disse imponerende prestasjonene er bare et lite utvalg av det totale enorme antallet sykkelrekorder. Likevel, hvis du har en merkelig idé om en sykkelrekord, del den med oss, vi vil gjerne høre det.