Hva kan terrengsyklister lære av landeveissyklister?

Av Jiri Kaloc

Selv terrengsyklister kan lære mye av de med tynne dekk for å bli bedre syklister. 

Velg gir med omhu

Mange terrengsyklister er vant til å sykle med sekk, og da tar de ofte med mer enn det de trenger. Det kan sammenlignes med når man reiser med en alt for stor koffert på en helgetur, og man tar med mye mer enn det man egentlig trenger. Jo mer vekt man har med seg på en sykkel, desto mer kraft mister man underveis. Landeveissyklister er veldig sparsomme med hva de tar med seg på en sykkeltur, og det ender ofte med at man deler på å bære det nødvendige verktøyet som trengs for å fikse en punktering. Hvis en landeveissyklist klarer å sykle en tur på 100 km uten sekk, så klarer alle terrengsyklister det også. Måten en terrengsyklist kan få til dette er å bruke en sykkeltrøya med baklommer på ryggen. Disse lommene er svært praktiske, og de har kun plass til det mest nødvendige du trenger å ha med deg på turen. Som er litt mat, en ekstra slange og litt verktøy!

© thaarey / DPphoto / Profimedia

Ligg på hjul for å spare krefter

En syklist som ligger midt i et sykkelfelt på landeveien sparer mellom 50-70 prosent på luftmotstanden, i forhold til en syklist so kjører like fort alene. Dette gjør at farten på et sykkelfelt på landevei er opp til tre ganger så raskt på grunn av fordelen med å ligge på hjul. De fleste terrengsyklister tenker sjeldent på disse fysiske lovene når de sykler i skogen, men kanskje de kan tenke på dette neste gang de må ut på veien for å komme seg til neste sti.

 

The more weight carried on a bike, however, the more power you’ll lose on the way.

Sett deg mål

Landeveissyklister er ofte mer konkurranserettet og målbevisste enn terrengsyklister, som ofte bare sykler for moro. Selv om moro er viktigst, så kan det av og til være smart å sette seg noen mål for den treningen man legger ned. Hvis man kommer seg i bedre form ved hjelp av en treningsplan så vil turen i skogen bli enda morsommere, og kanskje man klarer å komme seg opp det tekniske hinderet som man vanligvis må gå opp

Vurder mat og drikke under hele turen

Mange terrengsyklister spiser eller drikker ikke før de stopper halvveis ut på turen. Landeveissyklister er flinkere til å spise mer regelmessig underveis, noe som gjerne gir dem et bedre og mer stabilt energinivå under hele sykkelturen. Spiser man mer regelmessig vil man føle seg mindre sliten og man vil ikke få dårligere trøkk på slutten av turen!