Hvis man ikke ta vare på kjedet på sykkelen kan det fort bli dyrt

Av We Love Cycling

Til tross for at den er en av de viktigste delene på sykkelen, er det mange som overser viktigheten av å holde kjedet på sykkelen vedlike. Dårlig vedlikehold av kjedet kan føre til ekstra stor slitasje på resten av drivverket på sykkelen, og som i verste tilfellet blir en dyr reprasjon. Den profesjonelle syklisten Richard Gasperotti beskriver hva som skjer med en et kjedet over tid hvis man ikke vedlikeholder. 

En uke

Etter en ukes bruke er det ingen store endringer å se på kjedet, og det fungerer mer eller mindre like bra som for en uke siden. Et godt vedlikeholdt kjede fungerer sømløst på drivverket, og man kan forvente lett og presis giring. Smøring av kjedet regelmessig, for deretter å tørke bort overflødig olje igjen er en lett og bra måte å holde kjede vedlike. For mye olje på kjedet vil føre til at mye støv og smuss fester seg, som vil føre til økt slitasje på drivverket og dårligere presisjon på giringen.

 

© Otto Pleska / Stock Budget / Profimedia

En måned 

Etter en måned uten noe vedlikehold vil man kunne begynne å oppleve ulyder fra drivverket og kjedet. Selv om kjedet tilsynelatende ser rent ut, så er det mangel på olje i de bevegelige delene av kjedet som vil føre til de ubehagelige lydene. Hvis kjedet i utgangspunktet ble smøre for mye for en måned siden vil man kunne se et svart kjede, som følge av mye støv og smuss. Dette kjedet vil også lage en ubehagelig lyd og fungere dårligere enn for en måned siden. Sykler man en tur i regnet med dette kjedet, så vil man dagen etter se antydninger til rust på kjedet.

 

Et halvt år

Lyden drivverket lager nå er så høy og skarp at det kan ødelegge en hver sykkeltur. Alle delene av kjedet er nå helt tørt, og ikke en eneste dråpe av oljen som ble smurt på for et halvt år siden er igjen. Dette gjør at kjedet er stivt og lite bevegelig, som igjen fører til at drivverket og sykkelen fungerer langt unner normalen. Kjedet er lagd i et sterkere materiale enn kassetten bak på hjulet og drevene foran på kranken. Tennene på disse delene vil bli mye fortere slitt som følge av det tørre kjedet, som vil føre til at hele drivverket snart er helt nedslitt. I tillegg kan man oppleve at kjedet ikke klarer å holde seg på det giret man ønsker, som vil føre til ukontrollert giring. Hvis man har kommet til dette stadiet, er man dessverre for sent ute for å redde dette drivverket.

© amdre100 / DPphoto / Profimedia

Et år

Har ikke kjedet eller drivverket fått noe vedlikehold på et år, så ser sykkelen ut som den kommer rett fra søppelfyllingen. Nå er det nok lite på sykkelen som fungerer, og man må nok vurdere å skifte alle deler eller å kjøpe seg en ny sykkel. Det eneste positive her et at man nok slipper å bruke ringeklokken når man skal kjøre forbi noen. Da vil alle ulydene som sykkelen lage være nok til å få oppmerksomheten til de man skal sykle forbi.

 

Husk

I tillegg til slitasjen kjedet får som følge av dårlig vedlikehold, så slites også kjedet som følge av den kraften kjedet påføres fra syklingen. Profesjonelle syklister skifter kjedet to til tre ganger i løpet av Tour de France. I følge eksperter så burde kjedet skiftes etter mellom 2000 og 3000 km sykling. Brukte kjeder med strekte ledd fører til stor slitasje på resten av drivverket, så det er billigere å skifte kjedet ofte enn å måtte bytte hele drivverket ofte. Så husk å bruk litt mer tid på å vedlikehold drivverket, så slipper man å ryke på en dyre verkstedregning for ofte!