Hvordan passere hester når man sykler?

Av Monica Buck

Har du noen gang møtt på en hest når du har vært ute og syklet, og ikke vært helt sikker på hvordan man skal passere? British horse society har kommet med flere anbefalinger til syklister på hvordan man skal håndtere disse situasjonene. 

Kommunikasjon er viktigst

Hestene vil neppe se eller høre deg, spesielt når du nærmer deg stille bakfra. En enkel hilsen god tid i forveien kommer man langt med, og blir verdsatt av både rytteren og hesten. Husk å gjør det før du kommer for nærme, ellers kan du skremme dyret. Noen ganger kan det være smart å stoppe helt opp, og vente til hesten passerer deg. Hvis hesten virker stresset eller i verste tilfellet har blitt skremt av deg, så kan det være smart å gi rytteren en sjanse til å roe ned dyret før man beveger noe mer på seg. Alle som rir vil nok sette stor pris på at man passerer hestene varsomt og at man viser forsiktighet. Har du noen erfaringer med å møte hester når du sykler?

Passing horses on a bike
Ridende Politi i Paris… © Profimedia

Ro ned hastigheten

En syklist som kommer i høy hastighet kan være skremmende for alle, ikke bare en hest. Ro ned hastigheten og vis tydlige tegn på at du tar hensyn til hesten. På denne måten kan hesten slippe å bli stresset.

 

Passer med god avstand

Alle er kjent med 1,5 meters regelen når biler skal basere syklister. Tenk på det samme når man skal passere hester.

Passing a horse in Cuba
Hest og kjerre fra Cuba. © Profimedia

Små grupper

Store grupper med syklister kan virke skremmende for en hest. Dersom man er en stor gruppe kan det være smart å juster størrelsen på gruppen til 4-5 personer. På denne måten får teste færre personer og forholde seg til, og sannsynligheten for at alt går bra er større.

 

Vær synlig

Bruk refleks og lys, slik at du er mer synlig for alle trafikanter. På denne måten kan også de som rir se deg i god tid.

 

Vær våken

Spor av hover på bakken, eller hestebæsj er gode tegn på at det er en hest i nærheten. Dersom man se disse sporene kan det være smart å tenke på de ulike rådene som har blitt nevnt tidligere i artikkelen.

Dersom du er en som rir selv, så har British cycling laget flere gode råd på hvordan man skal kunne dele veien med syklister på en best mulig måte. Les rådene her: BHS leaflet.