Hvorfor syns barn at sport er gøy?

Av Jiri Kaloc

Liker jenter sport av forskjellige grunner enn gutter? Er det viktigere å «prøve ditt beste» eller «å vinne» når det kommer til motivasjon for barn? En ny studie ser på hva som gjør sport morsomt for barna, og det viser seg at vi alle kan lære en ting eller to av resultatene.

Jenter og gutter er mer like enn forskjellige

En studie fra George Washington University Milken Institute School of Public Health tar for seg en populær myte om at jenter driver med idrett for de sosiale aspektene som vennskap, mens gutter liker den konkurrerende siden av idrett.

«Dataene våre indikerer at jenter og gutter er mer like enn forskjellige, når det gjelder hva som gjør sport morsomt. Det som teller mest for jenter og gutter er ting som å prøve ditt beste, jobbe hardt, holde deg aktiv og spille godt sammen som et lag. Disse funnene er de samme for idrettsutøvere i yngre og eldre aldre, og på tvers av nivå, «sier Amanda J. Visek, hovedforfatteren. Studien fant også ut at «å vinne» var langt nede på hva barna syns var viktigst.

Barn foretrekker variasjon

Studien fant også ut at det var viktigere for yngre barn å ha en trener som tillot dem å «prøve forskjellige sporter» enn for eldre barn. Disse funnene bekrefter annen forskning som har antydet at yngre barn har større sannsynlighet for å dra nytte av denne strategien sammenlignet med eldre mer utviklede idrettsutøvere.

«Det å prøve mange forskjellige sporter i tidlig alder vil føre til at barnet får en stor allsidighet, i tillegg til at barnet har større muligheter til å finne den sporten som de liker best,» legger Visek til.

De vil bare ha det gøy

Barna som deltok i denne studien var overveiende fotballspillere, selv om de fleste av dem var flersportidrettsutøvere som deltok i andre idretter foruten fotball. Hovedforfatteren kommenterte at ytterligere forskning er nødvendig for å sikre at funnene gjelder for andre idretter. Det viktigste budskapet er at trenere og foreldre må forstå et kjønnsforskjellen er mye mindre enn det man tror, og at barna bare vil ha det gøy med idretten i starten.

«Når det gjelder organisert idrett, ønsker barna bare å ha det moro,» sa Visek. «Denne forskningen støtter ikke de vanlige kjønns- og utviklingsstereotypiene vi pleier å lage om barn i idrett.»