Hvordan velge riktig balansesykkel for barn

Av Adam Marsal

Balansesykler kommer ikke i en størrelse som passer for alle. Man kan finne et bredt utvalg av størrelser beregnet på barn i forskjellige høyder og aldre. Å kjøpe feil størrelse kan føre til at barnet sliter med å sykle eller å stoppe sykkelen. Opplever man slike vanskeligheter i tidlig alder kan det i verste tilfelle være med på å ødelegge sykkelopplevelse og ønsket om å sykle mer. Denne artikkelen oppsummerer alt du trenger å vite for å velge riktig balansesykkel. 

Hjulstørrelsen og setehøyden er de to tingene som man må ta hensyn til når det kommer til å velge riktig balansesykkel. Siden balansesykler er designet for småbarn til førskolebarn, varierer størrelsene mye.

Learning to ride
Balansesykkel hjelper barn med å skjønne konseptet med en mer tradisjonell sykkel© Profimedia

Hjulstørrelsen bestemmer farten

Man kan finne balansesykler med tre forskjellige hjuldiametre: 12, 14 og 16 tommer. En mindre diameter gjør at en sykkel ruller langsommere, mens en stor diameter gir økt fart. Som vi vet fra syklene for voksne, varierer hjulstørrelsen fra BMX med 20 » til en terrengsykkel med 29 » hjul.  Hjulstørrelsen er ikke den eneste faktoren å vurdere, men også hvor lavt setet kan justeres.  

Hvorfor setehøyden har en betydning

Hvis setet er for lavt må man bøye knærne for mye, som vil føre til en mindre naturlig bevegelse. Hvis seteposisjonen blir for høy, må man strekke ut bena for å komme til bakken. Dette vil føre til at det kreves mye krefter for å komme fremover, og sykkelen blir vanskelig å stoppe. Det anbefales at man ikke kjøper en for stor sykkel som barnet kan vokse til.

Kid on a bike
Start med litt for lavt sete, og juster heller litt opp etter hver sykkeltur. © Profimedia

Finne riktig størrelse

Hvis du kjøper sykkelen på nettet kan man ikke bare la barnet prøve om sykkelen passer. Da må man vite ulike mål for å finne den riktige størrelsen, noe vi skal forklare nærmere her. Få barnet til å ta på seg sko, for deretter å stille seg med ryggen mot en veggen med føttene litt fra hverandre. Legg en bok mellom bena med permen vendt oppover, og før denne så høyt det går mellom beina. Avstanden fra bakken til permen på boken er den avstanden som vil hjelpe deg med å finne sykkel i perfekt størrelse. Avstanden som ble mål skal være ca 3 cm mer enn sykkelens minimum setehøyde. Dette vil føre til at barnet ditt får nok klaring over setet. 

Riktig geometri

Setehøyden er ikke den eneste parameteren som er avgjørende. Sykkelens geometri gjør at barnet ditt enten kan lære å håndtere balansen eller ikke. Selv om voksne foretrekker en annen geometri, bør barna ha nok plass mellom styret og setespissen. En kort avstand her hindrer barna i å lene seg over styret for å skyve sykkelen ordentlig. Gaffelvinkelen har direkte innvirkning på styringen. En stående gaffel forkorter akselavstanden, som gjør sykkelen mindre stabil og tvinger barnets vekt over forhjulet. En mer avslappet vinkel gir bedre stabilitet og gir en mer komfortabel håndtering av sykkelen. 

Child on a balance bike
Barn må også lære å bremse, noe som kan ta litt tid. © Profimedia

Flere muligheter å vurdere

Det er flere funksjoner du bør vurdere, for eksempel rammemateriale, totalvekt, type dekk, bremser og fotstøtter. En tommelfingerregel sier at sykkelvekten ikke skal overstige 30% av barnets vekt. Tyngre sykler er vanskeligere å håndtere. Vekten bestemmes hovedsakelig av rammematerialet.Trerammer er bærekraftige, men kan forverres avhengig av kvaliteten på treet som brukes. Metallrammer lar deg justere setehøyden.

Hva med bremser

Noen insisterer på at det ikke er behov for bremser på balansesykler, fordi barna klarer å justere farten med føttene. Ifølge noen eksperter gjør bremsing med en spak på styret koordinering vanskeligere, og kan forvirre barna. Et motstridende argument sier at takket være bruk av håndbrems, blir barna vant til det raskt nok til å oppleve en raskere overgang til en vanlig sykkel. Du kan sjekke bremsespaken med lillefingeren for å simulere styrken til barnets finger. Kan du trykke inn uten problemer? Da kan barnet ditt gjøre det også. Forhåpentligvis har vi hjulpet deg med å velge riktige sykkel til ditt barn. Lykke til med første tur!