De villeste sykkelrittene!

Av Adam Marsal

De fleste sykkelritt er krevende, utmattende eller skreddersydd for supermennesker. Dette er ikke tilfellet for rittene i denne artikkelen. De er sprø, morsomme, latterlige og underholdende. Selv om man kan reise og delta i de originale rittene, kan de kanskje inspirere andre til å arrangere et lignende sykkelritt der de bor!

Nederlandsk mesterskal i motvindsykling

Hvor: Oosterscheldekering storm barrier, i Nederland

Hva: Det tradisjonelle nederlandske mesterskapet i motvindsyklind finner sted i Sør-Nederland, ved kysten av Zeeland-provinsen. Den 8,5 km lange løypen strekker seg langs langs stranden et vindutsatt område. Det er kun lov med sykler som har ett gir, og alle syklene leveres ut av organisasjonen som arrangerer rittet. Til tross for den enorme interessen blant nederlandske syklister, er det kun plass til 300 deltakere fordelt på 25  lagtempolag med fire ryttere. Rittets tidspunkt annonseres vanligvis tre dager før den forventede stormen i perioden mellom desember og mars.

Red Bull Goni Poni

Hvor: Kranjska Gora, Slovenia

Hva: Rittet ble i første omgang arrangert av en liten gjeng som bare hadde lyst til å gjøre noe litt sprøtt og morro. Rittet har vokst seg stort og hadde i fjor 1 200 påmeldte deltakere. Selv om det er flere deltakere, så har rittet beholdt den samme morsomme og sprø tilnærmingen. Målstreken til rittet ligger 1611 meter over havet, noe som betyr at det i seg selv er fysisk hardt å gjennomføre rittet. For å gjør det ekstra krevende må alle deltakerne bruke «Ponny sykler». Dette er sykler bestående av tunge stålramme og 20″ hjul.

Bike Bog Snorkling

Hvor: Llanwrtyd Wells, Wales

Hva: Dette rittet er som alle andre på listen her, ikke helt som andre sykkelritt man har hørt om tidligere. Konkurransen ble for første gangen gjennomført i 1985, og det er Gordon Green som står bak konseptet. I starten var dette en konkurranse der det bare var førstemann igjennom en stor gjørmedam uten sykkel, kun iført vanlig dykkerutstyr. Etter 20 fant arrangøren ut at de ville ha enda mer action og underholdning, og det var da sykkelen fikk sin plass. Hver deltaker starter med dykkermaske, snorkel og en spesialtilpasset sykkel. Rammen til sykkelen er fylt med bly og dekkene med vann. Årsaken til dette er at sykkelen skal holde seg under vannoverflaten. Løypen består av en 60 meter lang gjørmedam, som deltakerne må sykle frem og tilbake.

Marymoor Crawl

Hvor: London, Storbritania.

Hva: Denne varianten av et baneritt er like seriøst som alle de andre banerittene, men starten er noe annerledes. Rittet kjøres på en velodrom, og starten foregår fra fjerde sving frem til startstreken. Syklistene må stille seg opp imellom siste sving og startstreken, for deretter å balansere på sykkelen. Her må de stå og holde balansen et sted mellom tre og fire minutter, før startskuddet går. I denne perioden har de ikke lov til å ha en fot i bakken eller å krysse startstreken. Skjer dette er de ute av konkurransen. Etter at startskuddet går er rittet som alle andre baneritt, første man i mål. Det opprinnelige rittet arrangeres ikke, men alle som arrangerer banekonkurranser oppfordres til å inkludere denne typen i arrangementet.

Bring your own big wheel (Ta med din egen big wheel trehjulssykkel)

Hvor: San Francisco, USA

Hva: Denne typen trehjulssykkel ble introdusert av Louis Marx og Company i 1969. Disse syklene hadde små hjul bak og et stort forhjul. Siden disse var populære leker på 70-tallet, husker mange at de syklet på disse i barndommen. Jon Brumit startet arrangementet i Lombard Street i San Franciscotilbake i 2000, og det tok ikke lang tid før flere hundre siste stor interesse for arrangementet. Rittet har siden oppstarten blitt flyttet til den litt mindre kjente men svingete Vermont gatene. Arrangementet gjennomføres i påsken hvert år, og har siden starten skapt god underholdning for publikum.