De starkaste och mest inspirerande personerna inom damcykling 2018

Författare WeLoveCycling

Allt från cykelmästare till kändisar. Kvinnor gör mer för cykling än någonsin tidigare – här är några av årets viktigaste personer inom damcykling.

Isla Rowntree

Som trefaldig nationell cyclocrossmästare och en brittisk crosscountry mountainbike veteran vet Isla Rowntree hur man hanterar en cykel. Men det är på grund av hennes egna cykelmärke för barn, Islabikes, som hon haft störst inverkan genom att inspirera den yngre generationen att anamma färdigheter tidigt. Hon leder vägen till nästa våg av cykelproffs genom att lägga speciellt stor vikt vid barnens utveckling och applicera  den kunskapen när hon tar fram barncyklarnas geometri.

Davina McCall

Vissa cyklister hamnar i rampljuset medan andra förblir sanna förespråkare inom sporten. Davina McCall är den uppskattade programledaren mest känd från Big Brother, som började cykla i 40 årsåldern och har genomfört ett antal imponerande cykelutmaningar och samtidigt uppmanar andra att sätta sig på sadeln. Idag driver hon kampanjer för ökade möjligheter för kvinnliga cyklister, arrangerar det årliga Sussex-loppet för välgörenhetsorganisationen Action Medical Research for Children och får stort erkännande genom att popularisera sporten inom en helt ny målgrupp – föräldrar.

Laura Kenny

Kanske mer känd som Laura Trott är den här kvinnan antagligen en av de mest inspirerande kvinnliga brittiska cyklisterna idag. I tysthet har hon övervunnit personliga motgångar för att vinna mästartitlar. Född med en kollapsad lunga lider hon av astma, men hennes uthållighet och beslutsamhet att lyckas belönades med två guldmedaljer i London 2012 och en dubbla guld i Rio. Hon har även varit en framstående förespråkare för #LikeAGirl-kampanjen som uppmuntrar fler unga tjejer att hålla sig till sport under skolan.

Claire Lomas

Den enorma inspirationskällan Claire Lomas gjorde entré in i offentligheten efter att hon gick London Marathon i en robotdräkt år 2012, fem år efter att en hästolycka gjort henne förlamad från bröstet och nedåt. Sedan dess har Claire Lomas cyklat runt Storbritannien, lärt sig åka skidor, gift sig och fått två barn. Den första promenaden tog henne 17 dagar och sedan dess har hon nått oanade höjder, utmanat sig fysiskt, samlat in pengar för forskning av ryggmärgsskador och inspirerat människor runt om i världen med sin historia. Uttrycket ”superwoman” räcker inte för att beskriva Claire, och när hon cyklade med elektroniska sensorer på benen för att få dem att röra sig, överträffade hon sin beslutsamhet.

Juliana Buhring

2012 satte tyskbrittiska ultradistanscyklisten och författaren Juliana Guinness världsrekord som den snabbaste kvinnan att cykla jorden runt genom att cykla 2897 mil på 152 dagar. Än mer imponerande är att hon lärde sig cykla tre månader innan avfärd. Hon är även en bästsäljande författare med en intressant personlig historia, och bland alla hennes andra utmaningar deltog hon i Race Across America som är med i filmen Inspired to Ride.

 

Lizzie Deignan

2016 ägde Lizzie världs-eliten inom damcykling genom att vinna damernas Le Tour, flera klassiker och VM. Sedan dess har hon tyvärr blivit besegrad av andra på scenen men det har bara gett henne blodad tand. Under 2018 vill hon bevisa sig och vi kan knappt bärga oss för att se vad hon gör i klungan i år för att komma tillbaka till toppen.

Annemiek van Vleuten

Den holländska landsvägscyklisten Annemiek van Vleuten som cyklar för Mitchelton-Scott har vunnit många utmärkelser, inklusive damernas tempo på UCI Road World Championships i Bergen 2017. 2016 fruktade vännerna hennes liv när hon kraschade in i trottoaren med huvudet före under en nedförsbacke i damernas linjelopp under OS i Rio. Men trots en hjärnskakning och tre krossade ryggkotor lovade hon att komma tillbaka och vinna. Hon är fast besluten och vi ser fram emot att se vad hon gör 2020!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara