ŠKODA logo

Væskebalansen har stor innvirkning på prestasjoner. For dårlig væskeinntak kan føre til endringer av kroppstemperaturen og man kan føle økt fysisk og mental tretthet. Den beste måten å tilføre væske på når man er aktiv, er ved hjelp av elektrolyttdrikke (sportsdrikk). Her får du en rekke gode oppskrifter, slik at du kan lage dine egen sportsdrikk hjemme.

Bevar kroppens væskenivå for optimale prestasjoner

Målet med inntak av væske under sport, er å forhindre omfattende dehydrering og omfattende endringer i elektrolyttbalansen. Dehydrering kan være skadelig og oppstår hvis du brått mister 2 % av kropps væskeinnhold. I et langt utholdenhetsløp er det ikke unormalt for utøvere å miste opp til 6-10 % av væskeinnholdet via svette. Det vil føre til dårligere prestasjoner på grund av fysisk tretthet og mentale tretthet.

Et tilpasset inntak av væske har vist seg å forhindre alt dette, og det kan også redusere det oxidative stresset (overproduksjon av frie ilt-radikaler i forbindelse med forbrenningen). Dette stresset oppstår under høyintensive sportsutøvelser. Problemet er at man mister verdifulle elektrolytter når man svetter, som man også må ha tilført igjen. Det er veldig viktig at væsken man inntar under sportsutøvelser på mere end 2 timer, inneholder natrium.

 

 

Opskrift: hjemmelaget sportsdrikk

Ingredienser

Tropisk

 • • 2 ½ glass vann
  • 1 glass kokosvann
  • ¼ glass kokossukker (eller ditt foretrukne søtningsmiddel)
  • ¼ tsk. salt

 

Honning

 • 3 ½ glass vann
  ¼ glass ananasjuice
  • 2 spsk. kokossukker (eller ditt foretrukne søtningsmiddel)
  • 1 spsk. honning
  • ¼ tsk. salt
 • Slik gjør du
 1. Hell alle ingrediensene i en blender eller shaker.
 2. Bland godt, og hell drikken i et glass eller direkte i drikkeflasken.
[post-views]